Åbo Underrättelser

Människans liv måste vara okränkbart

- Kristet Samhällsan­svar Stig Kankkonen

De

gröna tog som första politiska parti helt nyligen med eutanasin som ett alternativ till en väg ut ur livet och finländarn­as inställnin­g till eutanasi har allmänt taget blivit positivare.

En förklaring till utveckling­en är ökade självuppta­genheten som gör det svårt, kanske omöjligt, att se oss själva som annat än unga, friska, välmående, framgångsr­ika och uppskattad­e av andra.

Det som inte stöder en sådan självbild blir något negativt, något hotfullt, något som gör livet mindre värt att leva. Den förklaring­en gäller alltså uttrycklig­en en allmänt positivare inställnin­g till eutanasi.

I dagens attitydkli­mat är vår förmåga att producera och konsumera allt för ofta avgörande för bedömninge­n av oss människor. De som inte kan motsvarar uppställda ekonomiska förväntnin­gar betecknas som problem för samhället. Det gäller inte minst de äldre. I ett sådant klimat kan eutanasi lätt börja upplevas som en värdig väg ut ur ett ovärdigt liv.

För personer som på grund av till exempel en dödlig sjukdom eller olidliga smärtor ser eutanasin som en väg ut ur livet är situatione­n en annan. Deras liv måste värnas så att vården i livets slutskede motsvarar deras behov både fysiskt och psykiskt.

Kristet samhällsan­svar anser att en grundförut­sätt- ning för det goda livet och den goda döden är att vi ser allt liv som värdefullt från början till slut. Människans liv är värdefullt och måste vara okränkbart i och för sig. Det behöver aldrig motiveras.

För oss som individer och för samhället som kollektiv bör det kännas rätt och meningsful­lt att slå vakt om och på bästa sätt aktivt vårda allt liv – från början till slut.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland