Åbo Underrättelser

Unga lär sig om naturen genom

- Nadine Aschan |

Sjundeklas­sare från skolor i Korpo och Dalsbruk bekantade sig med naturen på Yxskär.

Projektet är en del av det EUfinansie­rade projekt som Suomen luontovide­okuvaajat har på gång.

Man ska också bygga upp naturkamer­or som i realtid visar bland annat havsörnens liv i Skärgårdsh­avets nationalpa­rk.

– Dagens ungdomar är på nätet. Därför ska man också kunna lära sig om naturen på webben. Målet är ändå att få fler ungdomar intressera­de av och nyfikna på naturen så att de själva vill gå ut och uppleva den. Ada Pajari från Korpo hör till gruppen som har fått i uppgift att intervjua och filma de övriga grupperna. Hon sköter själva intervjuan­det.

– Jag frågar vad de andra ungdomarna gjort och vad de tycker om den här dagen. Det är kul att träffa nya män- Tjugoen sjundeklas­sare från Dalsbruks skola och nio från Skärgårdsh­avets skola i Korpo åkte ut till Yxskär i Hitis skärgård för att uppleva naturen genom att fotografer­a och videofilma.

Det som de flesta allra helst ville se var en orm och den önskan gick i uppfyllels­e för många. Det finns nämligen gott om både huggormar och snokar på ön. Bland annat sågs en huggorm simmande i glosjön. Ungdomarna laddar upp fotografie­rna och filmerna på webbplatse­n luontotupa. net. Där kan de diskutera och kommentera varandras material.

Esko Brunila som är en av eldsjälarn­a i projektet säger att fotografer­ing är ett bra sätt att lära sig mer om naturen.

– Då man fotar eller filmar något i naturen kan man titta på det senare och ta reda på vad man sett. Om det till exempel är en växt eller ett djur som man inte känner igen kan man ta reda på det efteråt. niskor och samarbetet i vår grupp har fungerat bra.

Pajari brukar inte fotografer­a eller filma så mycket på sin fritid eftersom hon inte äger en kamera.

– Men jag vet en del om hur man till exempel ska placera ljuset och sånt. Jag är också van att röra mig i naturen och vet att man ska vara försiktig så att man till exempel inte skrämmer iväg några fåglar från deras bon eller trampar på en orm. Bodil Rehn som jobbar inom Skärgårdsh­avets nationalpa­rk tog ungdomarna på rundvandri­ng och berättade om den unika miljön på Yxskär.

På Yxskär finns bland annat en glosjö och en flada. Glosjö och flador är stadier då havsvikar avskiljs från havet i och med landshöjni­ngen.

– Glosjön är ett paradis för ormar och grodyngel. Betesdjur tas ut på sommaren för att naturängar­na ska hållas ansade. Nu för tiden, då jordbruken minskar och kor och får främst hålls för köttet, kan det vara svårt att få tag på betesdjur.

– Det finns en del fåglar som fordrar de öppna landskapen, säger Rehn. Till exempel staren har minskat drastiskt på grund av att det inte längre finns så mycket betesdjur. Staren behöver nämligen öppna betade landskap. Där det finns kodynga hittar den lätt näringsrik föda till sina ungar.

 ?? Foto: Nadine Aschan ?? Entusiasti­sk fotograf. Janina Nordgren fotade det mesta hon såg i naturen.
Foto: Nadine Aschan Entusiasti­sk fotograf. Janina Nordgren fotade det mesta hon såg i naturen.
 ??  ?? Kameraman. Patrik Mattsson från Skärgårdsh­avets skola i Korpo filmade de övriga gruppernas medlemmar.
Kameraman. Patrik Mattsson från Skärgårdsh­avets skola i Korpo filmade de övriga gruppernas medlemmar.
 ??  ?? Yxskär.
Yxskär.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland