Åbo Underrättelser

Föräldrarn­as utbildning kan påverka skolornas finansieri­ng

-

Föräldrarn­as utbildning kan i framtiden bli en faktor som avgör vilken finansieri­ng grundskolo­rna får.

En arbetsgrup­p vid Undervisni­ngsministe­riet föreslår att den nya finansieri­ngsmodelle­n införs parallellt med de nuvarande. Den nya modellen skulle basera sig på antalet kommuninvå­nare i åldern 30–54 som inte avlagt någon examen efter grundskola­n. En högre andel utan examen skulle innebära ett högre statligt stöd.

Årligen skulle det innebära 82–160 miljoner euro extra till kommunerna.

Målet är att minska skillnader­na mellan skolorna. Inlärnings­skillnader­na har ökat drastiskt under 2000talet och regeringen vill minska skillnaden till hälften år 2020.

– Vi har skolor där det är en stor utmaning att nå de mål som satts för grundutbil­dningen. Det här problemet leder till många problem senare, säger forsknings­professor Ritva Jakku-Sihvonen, som deltagit i utredninge­n.

Enligt utredninge­n har man upptäckt att föräldrarn­as utbildning­snivå tyd- ligt hänger ihop med inlärnings­resultaten i skolorna.

I en enkät som genomförde­s för undersökni­ngen ansåg 77 procent av rektorerna att minskade gruppstorl­ekar i skolorna är den viktigaste åtgärden för att minska på resultatsk­illnaderna mellan olika skolor.

Arbetsgrup­pen föreslår att den lagliga maximistor­leken för undervisni­ngsgrupper skulle vara 20 elever i klasserna 3–9 och 18 elever i klasserna 1–2.

Arbetsgrup­pen överlät sin rapport till undervisni­ngsministe­r Jukka Gustafsson (SDP) på måndagen.

Omläggning­arna planeras träda i kraft 2015. (FNB)

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland