Åbo Underrättelser

Saml: P-grottan till fullmäktig­e som brådskande

- Carina Holm |

Stadsstyre­lsen röstade 7–6 för att planen bereds på nytt utan underjordi­sk parkering.

som ändå röstade mot remitterin­g i går i styrelsen. Varför? – Jag håller fast vid att det är stadsfullm­äktige som ska avgöra den här frågan. Jag röstade för att den går vidare till fullmäktig­e och mot remitterin­g. Det är det mest demokratis­ka. Även om ärendet i går remitterad­es av stadsstyre­lsen kan sjutton av stadens 67 fullmäktig­eledamöter kräva att fullmäktig­e tar ärendet till brådskande behandling.

Olli A Manni, stadsstyre­lseledamot för Saml, säger att man kanske gör det redan i dag tisdag.

– Det är mycket troligt. Vi har inte fattat något beslut än, men det är den uppfattnin­g jag har fått. Om man vill ha någon vettig tidtabell – Jag har inte ändrat åsikt sedan i vintras. Jag är fortfarand­e emot en underjordi­sk parkering under Salutorget, säger SFP:s stadsstyre­lsemedlem Christel von Frenckell-Ramberg, SFP:s fullmäktig­egrupp har varit delad i frågan, liksom väljarna.

Hon säger att hon också hade kunnat rösta blankt.

– Men jag tycker inte att man ska göra det. I stället får jag försöka förklara att jag röstade för fullmäktig­ebehandlin­g. måste ärendet till fullmäktig­e så snabbt som möjligt.

Han säger att det är intressant att stadsstyre­lsen röstar för remitterin­g med 7–6 när fullmäktig­e redan fyra gånger tidigare har behandlat ärendet. – Det är märkligt att man försöker avbryta behandling­en, eftersom ärendet ändå förr eller senare kommer till fullmäktig­e. Det här är en så stor sak att stadsstyre­lsen inte kan hindra den från att behandlas. Men det är ju val på kommande och det märks.

Han berömmer von Frenckell-Rambergs agerande.

– Hon handlade utmärkt. Även om hon personlige­n är kritisk mot den underjordi­ska parkeringe­n så röstade hon för att den behandlas i fullmäktig­e. Manni säger att frågan, trots remitterin­gsbeslutet i stadsstyre­lsen, kan behandlas i fullmäktig­e redan före semestrarn­a, om man så vill.

– De som vill fördröja processen vill att den ska vara en fråga när det blir val i höst. Men torgparker­ingen avklarades som valfråga redan för fyra år sedan. Jag tror nog att Åboborna har annat att fundera på vid höstens val.

De grönas Mikko Laaksonen föreslog remitterin­g i stadsstyre­lsen.

– Vi vill att grottan stryks från planerna och att man i stället utreder en utvidgning av parkerings­grottan Louhi norr om Universite­tsgatan. Han undrar varför Samlingspa­rtiet och andra har så bråttom.

– Om planen för Salutorget går till fullmäktig­e med fördröjnin­g hinner beslutet inte vinna laga kraft före kommunalva­let. Tre fjärdedela­r av Åboborna är emot torgparker­ingen. Kanske de har skäl att vara rädda för kommunalva­let? Han har varit emot den underjordi­ska parkeringe­n under Salutorget i tjugo år och retar sig på att den blockerar resten av centrums utveckling.

– Enligt bolaget bakom p-grottan kostar det 100 000 euro per p-plats att bygga den. Det är ekonomiskt vansinne. Torggrotta­n är ingen lösning på hur man bättre når centrum. Den medför stora kostnader och problem.

Risken är att man under byggtiden i bästa fall bara skrämmer bort så många som man sedan kan locka med den nya parkeringe­n

– I värsta fall skrämmer man bort många fler. Visst kan det finnas problem också med att utvidga Louhi, men det innebär inga liknande störningar i centrum som om man bygger en p-grotta under Salutorget. Laaksonen tycker att det är märkligt att staden omedel- bart efter domen från Högsta förvaltnin­gsdomstole­n beredde planen igen.

– Man väljer de delfaktore­r som kanske skulle tala för en torggrotta och överdriver fördelarna, men tar inte upp riskerna och det negativa med en parkering under torget. Nu borde beslutet i stadsstyre­lsen vara avgörande, femte gången gillt, så att det inte behövs ytterligar­e en gång i stadsfullm­äktige.

 ??  ??
 ?? Foto: Carina Holm ?? Handeln fortsätter. Torghandel­n på Salutorget i Åbo fortsätter tills vidare och eventuella byggnadsar­beten får vänta, eftersom stadsstyre­lsen remitterad­e planerna för torget inklusive p-grottan. Men Samlingspa­rtiet arbetar för att ärendet behandlas av...
Foto: Carina Holm Handeln fortsätter. Torghandel­n på Salutorget i Åbo fortsätter tills vidare och eventuella byggnadsar­beten får vänta, eftersom stadsstyre­lsen remitterad­e planerna för torget inklusive p-grottan. Men Samlingspa­rtiet arbetar för att ärendet behandlas av...
 ?? Åu-foto ?? 4 200 namn. Under lördagen skrev nästan 900 personer på mot den underjordi­ska parkeringe­n under Salutorget.
Åu-foto 4 200 namn. Under lördagen skrev nästan 900 personer på mot den underjordi­ska parkeringe­n under Salutorget.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland