Åbo Underrättelser

Överlever kasernen i Dalsbruk byråkratin?

- Monica Sandberg |

Det kan ta år innan sista ordet är sagt om Dalsbruks omstridda kasern. Sabbelsber­gets alla fyra kaserner nu i fokus.

– Först kan kommunens bygginspek­tör uppmana till renovering. Vi kan också kräva renovering med hot om vite, eller så kan staten låta renovera huset på ägarens bekostnad, sade NTMcentral­ens enhetschef AnnaLeena Seppälä. Nyckelpers­onerna, företagarn­a bakom Suomen Käyttötuki Oy, var inte på plats i går i Dalsbruk då NTM-centralen ordnade en öppen diskussion om den kasern som företaget hösten 2010 tänkte rusta upp.

Efter en ÅU-artikel – om bygglov för ett nytt hus som skulle ersätta den gamla kasernen – ingrep NTM-centralen och satte stopp.

Nu hör NTM-centralen de viktigaste aktörerna, för att senast i höst fatta ett beslut. Om kasernen ska skyddas bör Miljöminis­teriet fastställa beslutet. Möjlighet till besvär gör att det kan gå år.

Men om ni besluter att huset ska sättas i skick men inget händer? Det sistnämnda har kanske aldrig ännu tillgripit­s – det är en rätt ny paragraf – men bruksbebyg­gelsen klassas som av riksintres­se, och kasernen fyller många kriterier för bevarande.

– Men hur ska det gå till, den är byggd med klant, ett slags träbitar radade som tegelstena­r, tar man bort en rasar väl allt. Det räcker med att två likadana hus på Sabbelsber­get har rustats upp, tycker grannen Ralf Sjöqvist. Må vara att bruksborna är vana vid kaserner – egentligen loftgångsh­us, byggda för metallindu­strins arbetare – men närmaste likadana lär finnas i Kotkatrakt­en.

Totalt har Sabbelsber­get fyra kaserner, som alla nu är föremål för NTM-centralens intresse. Den omstridda, mest förfallna är nästan granne med brandstati­onen, en helt renoverad likadan kasern finns högre upp, högst upp en tredje likadan som är nästan renoverad, och bredvid den en rappad kasern vars loftgångar och trappor har rivits.

– De var i dåligt skick och någon kunde ha skadat sig, sade ägarbolage­ts företrädar­e Heimo Arala.

Något lov till fasadändri­ngen har aldrig sökts, inte heller för att fylla gårdsplane­n med stora lass stenar, som Arala säger att behövs för att fixa gården. De skyddsvill­kor som NTMcentral­en nu överväger handlar inte bara om att de fyra kasernerna ska bevaras, utan också om att gårdarna ska bevaras öppna och i naturtills­tånd. Grannar har klagat över stenhögarn­a men ingen myndighet har reagerat.

Kasernerna är från 1910talet. Det som gäller just nu är NTM-centralens åtgärdsför­bud eller egentligen förbud mot äventyrand­e av byggnadsar­vet, i väntan på NTM-centralens beslut.

 ?? Foto: Monica Sandberg ?? Granne. Ralf Sjöqvist minns hur den omstridda kasernen – vars tak syns – ännu 1980 var i gott skick. Sedan dess har någon två gånger försökt sätta eld på huset, nästan alla rutor har pangats och oklarheter i ägandet har i många år stoppat allt.
Foto: Monica Sandberg Granne. Ralf Sjöqvist minns hur den omstridda kasernen – vars tak syns – ännu 1980 var i gott skick. Sedan dess har någon två gånger försökt sätta eld på huset, nästan alla rutor har pangats och oklarheter i ägandet har i många år stoppat allt.
 ??  ?? Märklig syn. NTM-centralens Anna-Leena Seppälä fick i går se också en kasern vars loftgångar har rivits. Ägarnas företrädar­e Heimo Arala (t.h.) sade att loftgångar­na var en säkerhetsr­isk. I bakgrunden Bruksmusee­ts Hans Ginlund och Sagalunds John...
Märklig syn. NTM-centralens Anna-Leena Seppälä fick i går se också en kasern vars loftgångar har rivits. Ägarnas företrädar­e Heimo Arala (t.h.) sade att loftgångar­na var en säkerhetsr­isk. I bakgrunden Bruksmusee­ts Hans Ginlund och Sagalunds John...
 ??  ?? Skyddsbest­ämmelser övervägs. NTM-centralens överinspek­tör Maija Neva hörde till dem som bekantade sig med kasernerna, bakom henne en renoverad sådan.
Skyddsbest­ämmelser övervägs. NTM-centralens överinspek­tör Maija Neva hörde till dem som bekantade sig med kasernerna, bakom henne en renoverad sådan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland