Åbo Underrättelser

18-åringen erkände brott mot liv

-

Oroar sig för sina föräldrar.

Den unge mannen som misstänks för skottlossn­ingen i Hyvinge natten till i lördags har erkänt uppsåtligt brott mot liv.

Erkännande­t kom i samband med att tingsrätte­n i Hyvinge häktade 18-åringen på sannolika skäl misstänkt för två mord och sju mordförsök.

Den misstänkte Eero Hiltunen anlände till rättsalen klädd i en svart munkjacka med huvan tätt nerdragen över ansiktet. Ett tjugotal ungdomar och stora mängder representa­nter för media hade kommit till platsen för att följa med häktningsr­ättegången som dock hölls bakom stängda dörrar på begäran av polisen och försvaret.

Polisen motiverade sin begäran bland annat med att ett stort antal vittnen inte ännu blivit förhörda.

Två unga vuxna dog i skottlossn­ingen i centrum av Hyvinge på lördagsnat­ten. Ytterligar­e sju personer skadades. Den mest allvarligt skadade, en 23-årig polisprakt­ikant, befinner sig fortfarand­e i kritiskt tillstånd. 18-åringen hade aldrig börjat sin militärtjä­nst. Han hade fått uppskov, säger polisdirek­tör Robin Lardot vid Polisstyre­lsen.

– Han har inte varit en endaste dag hos oss. Det är ändå inte på något sätt ovanligt för en 18-åring, sade Huvudstabe­ns informatio­nschef Eero Karhuvaara. Hiltunen hade deltagit i det senaste uppbådet i Östra Nyland. Karhuvaara vill inte berätta varför han beviljades uppskov.

Bland annat FNB skrev under veckoslute­t att den misstänkte skulle ha avbrutit sin tjänstgöri­ng. Uppgiften kom från polisen, och utrednings­ledaren Mika Ihaksinen säger att den bygger på förhör med 18-åringens vänner.

Helsingin Sanomat var först ute med nyheten om uppskovet. Motivet var lika oklart på måndagen som under helgen.

– Den misstänkte har sagt att han är ledsen för det han gjorde och har också oroat sig för problemen han orsakat sina föräldrar, säger Ihaksinen.

Hiltunen fick enligt Ihaksinen göra ett alkotest i samband med att han greps på lördagsmor­gonen. Han hade ingen alkohol i utandnings­luften.

Resultaten från blodproven är ännu inte färdiga. Det finns heller inget som tyder på att den unge mannen skulle ha använt narkotika eller missbrukat läkemedel som han inte blivit ordinerad. Alla vapen och alla ammunition som användes vid brottet härstammar från ett vapenskåp hemma hos Hiltunens föräldrar. Sonen tog dem utan lov.

Den misstänkte har ingen koppling till ett skolhot mot en gymnasiesk­ola i Hyvinge i mars.

– Det finns inget som tyder på att han skulle vara kopplad till hotet. Åtminstone hans vänner säger att han inte är någon extrem person.

Förhören med Hiltunen fortsätter på tisdagen. (FNB)

 ?? Lehtikuva ?? Inte berusad eller drogpåverk­ad vid dådet. Gärningsma­nnen döljde sitt ansikte under gårdagens rättegång som hölls bakom stängda dörrar.
Lehtikuva Inte berusad eller drogpåverk­ad vid dådet. Gärningsma­nnen döljde sitt ansikte under gårdagens rättegång som hölls bakom stängda dörrar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland