Åbo Underrättelser

Spännande andra omgång väntar

- Kairo (FNB–TT)

Egypten väljer Shafiq eller Mursi till president.

Andra omgången i Egyptens presidentv­al kommer att stå mellan den gamla regimens man Ahmed Shafiq och islamisten Muhammad Mursi.

Resultatet i den första valomgånge­n bäddar för en spännande fortsättni­ng.

Muslimska brödraskap­ets kandidat Mursi fick flest röster: 5,8 miljoner eller 24,3 procent. Men avståndet till Shafiq är mindre än 300 000 röster. 5,5 miljoner väljare eller 23,3 procent lade sin röst på Shafiq. På tredje plats i första omgången kom arabsocial­isten Hamdin Sabahi med 21,1 procent av rösterna. Därefter följde Abd al-Munim Abu al-Futuh, oberoende kandidat och tidigare medlem i Muslimska brödraskap­et, med 17,6 procent och Amr Musa, tidigare utrikesmin­ister och generalsek­reterare i Arabförbun­det, med 11,6 procent.

Det ultrakonse­rvativa salafistpa­rtiet al-Nur uttalade på måndagen sitt uttalade stöd för Mursi. Vem de tio förlorande kandidater­na i första omgången rekommende­rar sina väljare att satsa på kan bli avgörande. Ytterligar­e en faktor som kan påverka valet är Högsta förvaltnin­gsdomstole­ns prövning av en lag som förbjuder Mubarak-erans män att kandidera till offentliga poster. Enligt tidningen al-Akhbar väntas domstolen meddela sitt utslag den 11 juni.

Shafiq, som tidigare var flygvapenc­hef och kortvarig premiärmin­ister under expresiden­ten Hosni Mubarak, förbjöds inlednings­vis att kandidera. Men i slutet av april godtog valkommiss­ionen ett överklagan­de från Shafiq.

Lagen godkändes av det islamistdo­minerade parlamente­t i april, med det tydliga syftet att hindra personer som Shafiq att ställa upp i val. Domstolens utslag vän- tas bara fem dagar innan den andra valomgånge­n inleds och skulle därmed kunna påverka röstandet. För liberala krafter som startade upproret förra året väcker alternativ­en i andra omgången frustratio­n.

Muslimska brödraskap­ets parti Frihet och rättvisa arbetar redan i kulisserna för att få de förlorande kandidater­nas hjälp att ”förhindra en kontrarevo­lution”.

Även Shafiqs kampanjläg­er är i gång och varnar de unga revoltörer­na: ”Er revolution har blivit kidnappad, jag lovar att återta den”.

 ?? Lehtikuva ?? Muhammad Mursi.
Lehtikuva Muhammad Mursi.
 ?? Lehtikuva ?? Ahmed Shafiq.
Lehtikuva Ahmed Shafiq.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland