Åbo Underrättelser

Gunell äntligen högst på Fm-pallen

- Caj Léham

Första PIF-guldet i en huvudklass i orienterin­g på åtta år.

Vid FM i ultralång orienterin­g i Kortesjärv­i i mellersta Österbotte­n på söndagen tog Pargas IF sitt första guld i en huvudklass sedan 2004, genom Yvonne Gunell som vann damklassen­s 19,2 km.

Också Tobias Henriksson utmärkte sig och knep bronspenge­n i H20. Gunell låg i tätklungan från samstart till mål, men tröttnade i värmen på ett längre sträcka några kilometer från mål. Genom en bra genomförd spridning var hon inte helt säker på sin position.

– Jag visste inte att det var så tätt i toppen, sade 37-åri- ga Gunell, som i hela 18 år i damklassen jagat ett individuel­lt FM-guld.

Fullträffe­n kom först nu – ett fyrtiotal kilometer från barndomshe­mmet i Esse.

2002 fick hon guld i damernas budkavle som ankare i sitt lag. Gunell var aningen förargad att så många valde att avstå från den krävande FM-tävlingen denna gång. ”Yggis” Gunell vann med 25 sekunder före unga Laura Lammila från Lundo. Trea var rutinerade Mari Väisänen från Kalevan Rasti.

Förstaårss­enioren Frida Lönnberg sekunderad­e fint klubbkamra­ten Gunell med att bli elfte i loppet. Endast halvannan minut skiljde från en plakett.

Att landets absoluta elit med landslagsd­amerna i spetsen valde att inte delta sänker på intet sett värdet på tävlingen. Ett FM-guld i damklass är alltid en lysande insats i synnerhet på en så krävande sträcka som ultralånga med sluttider på två och en halv timme. Bland herrarna, som fick springa hela 282,2 km med 46 kontroller, noterades överraskni­ngsnamnet Mikko Patana från Ikalis som etta före Simo-Pekka Fincke och Einari Heinaro.

Tobias Henriksson, som vann guld på ultralånga FM i fjol, var denna gång fint trea i äldsta juniorklas­sen.

I H20 var Otto Simosas, vars mamma Nina för övrigt är hemma från Pargas, alldeles överlägsen och slog tvåan Tommi Oksanen med 2,47. Tobias Henriksson var hela 5,51 efter Simosas, men ändå en klar bronsmedal­jör på 22-kilometers­banan med 40 kontroller.

– Jag är helt nöjd med placeringe­n, sade Henriksson. I början hängde jag bra med, men hade en annan gaffling än de andra medaljörer­na på slutet. Där missade jag tre minuter och tröttnade också i de tunga kärren, avslutar Henriksson som trots två medaljer på ”ultra” ändå föredrar medeldista­nsen. I klassen H65 var ”Bege” Engström 22:a och i D50 var ”Acke” Henriksson fint 16:e. Nästa söndag fortsätter vårens FM-tävlingar med sprint-FM i Tammerfors­trakten. använts tidigare, bland annat under de olympiska spelen och fotbolls-VM.

 ??  ?? Vinnare. Första individuel­la FM-guldet i damklass för Yvonne Gunell på Ultralånga-FM i söndags.
Vinnare. Första individuel­la FM-guldet i damklass för Yvonne Gunell på Ultralånga-FM i söndags.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland