Åbo Underrättelser

Femte raka segern för ÅIFK:S damer

- Marko Joas

Tränaren Tom Powers mycket nöjd med lagets attityd.

För första gången denna säsong testades Åbodamerna­s kondition under heta förhålland­en i Pingstdage­ns bortamatch mot SalPa på Salos ytterst slitna konstgräs. Temperatur­en steg upp mot 25 grader och tog tidigt musten ur spelarna. Hemmalaget inledde starkt innan krafterna tog slut. Redan några minuter in i matchen fick SalPa ett läckert frisparksl­äge från straffområ­dets vänstra kant. Katju Lehtola sköt in bollen trots att ÅIFK målvakten för dagen, Hanna Järvenpää, var bra med på skottet.

Efter den första hemmaansto­rmningen kom gästerna allt bättre med i spelet och redan vid spelade 15 minuter kunde Krista Kuttila med sitt första mål för dagen enkelt kvittera.

Första halvan av matchen var rätt jämn och händelsefa­ttig, Åbo fick inte helt igång sitt vanligtvis snabba spel innan tränaren Tom Powers gjorde några taktiska byten som ändrade spelsättet en aning. Tio minuter in i andra halvleken lyckades ÅIFK allt bättre hitta luckorna i Saloförsva­ret och mycket välspeland­e Alisa Lehtinen kunde skjuta in det förlösande 1–2-målet efter en läcker genomskära­re av Iida Qorri.

SalPa lyckades inte mera ta sig in i matchen och ÅIFK-kantbackar­na Ada Kauranen och Fanny Mäkelä kunde i allt större utsträckni­ng bygga upp anfall genom stora ytor på kanterna. Ytterligar­e två mål sköts av ÅIFK:s vassa anfallsspe­ts Kuttila (62 och 68 min.) och slutsiffro­rna fastställd­es av Nanne Bäckström vid spelade 80 minuter, på fina framspel av Gabriella Raittila (2) och Emilia Kilpinen. ÅI F K- t r ä n a re n Tom Powers, som var mycket nöjd med dagen, betonade efter matchen att ytterbacka­rnas fina spel och Raittilas frispeland­e passningar i andra halvleken betydde att ÅIFK lätt lyckades spela genom SalPa försvaret, i kombinatio­n med att hemmalaget­s krafter tog slut i hettan. Powers fortsatte med att berömma hela laget för insatsen hittills i serien – fem raka segrar och serieledni­ng – samt viljan att lyssna och lära sig både på träningar och under matcherna. Laget har en bra attityd och förbättrar från match till match, avslutade Powers.

?? Foto: Marko Joas ?? Gjorde segermålet. Alisa Lehtinen spelade utmärkt på kanten och sköt in 1–2.