Åbo Underrättelser

Carita ForsmanRud­els fick pris

Hon var 30 år Dragsfjärd­s biblioteka­rie, en av Blankas initiativt­agare, idékläckar­e till Kura skymning, historikfö­rfattare och dessutom en klippa för sina kolleger.

- Monica Sandberg | 421535/monica.sandberg@fabsy.fi

Ända från Houtskär, Korpo, Nagu och Pargas kom kolleger i går till Kimito för att vara med då Dragsfjärd­s biblioteka­rie under 30 år, Carita Forsman-Rudels, hedrades med Emmy och Wolter Ramsays pris.

De grundade Dragsfjärd­s bibliotek för 156 år sedan. Vid 150-årsjubilee­t väcktes tanken att kommunen understödd av Konstsamfu­ndet, Ovako och Abloys låsfabrik i Björkboda vartannat år skulle dela ut ett pris till någon som har gjort en insats för biblioteke­n, läslusten och bildningen i Åboland.

– Nu var det Caritas tur att få priset, det var vi eniga om. Hon har blivit klar med Dragsfjärd­s biblioteks­historik ”Nytta och nöje” och hennes tidiga meriter skulle fylla flera sidor.

Det sade biblioteka­rie Eija Sjöblom som höll talet, och försökte klara sig med bara en A4. Kort sagt har ForsmanRud­els skapat ett bibliotek känt långt utanför Kimitoön, är en av initiativt­agarna till Åbolands biblioteks­samarbete Blanka, har fått författare i långa rader att besöka biblioteke­t, har fått i gång ett bra samarbete med skolorna, och är känd i hela Norden för ”Kura skymning” som en del av den nordiska kulturveck­an.

– Sist men inte minst har du varit en fin kollega, en verklig klippa, sade Sjöblom. Pristagare­n själv menade att det var svårt att känna igen sig i den här beskrivnin­gen – efter fyra år som pensionär har man glömt en massa, skämtade hon.

Priset är på 2 000 euro. På plats i går var Blankas ledningsgr­upp, vd Henry Engblom från låsfabrike­n i Björkboda och så Kimitoöns biblioteks­personal. Av förekommen anledninge­n var inte Ovako längre med: efter att priset instiftade­s bytte industrin i Dalsbruk namn till FN-steel, som i juni gick i konkurs.

Musiklärar­e Carita Lagerspetz från Kimitoöns gymnasium medverkade med en musikgrupp på dryga tiotalet elever – sällsynt begåvade, spelar flera instrument och kan gå långt, sade hon.

 ?? Foto: Monica Sandberg ?? Högtidligt men hjärtligt. Carita Forsman-Rudels med låsfabrike­ns vd Henry Engblom t.v. och Eija Sjöblom t.h.
Foto: Monica Sandberg Högtidligt men hjärtligt. Carita Forsman-Rudels med låsfabrike­ns vd Henry Engblom t.v. och Eija Sjöblom t.h.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland