Åbo Underrättelser

Stora förändring­ar i damlägret

- Mats Lundberg

Åtta nya namn i ÅIFK:s handbollst­rupp. Vili Saastamoin­en ersätter herrtränar­en Hivert. ”Vi tror på det här.”

Sex ordinarie spelare från förra säsongen är borta då handbollsd­amerna i Åbo IFK på lördag reser till Helsingfor­s för ett möte med Sparta i första omgången av FMserien.

Efter nyår återvänder två av dem, Johanna Kajander och målvakten Sandra Råholm, till laget efter arbetsprak­tik utomlands.

Förändring­arna på ett år är ansenliga. Fjolårsträ­naren Thomas Hivert lotsar i fortsättni­ngen de manliga kollegerna och in i hans ställe träder blott 24-årige Vili Saastamoin­en från Riihimäki.

Den förre Cocksspela­ren, som under senaste säsong hade andra tränarjobb hos Åbokamrate­rna, är trots den snabba förnyelsep­rocessen övertygad om att hans adepter har potential att lyckas.

– Vi siktar på att redan i vår spela om medaljer. Säsongen är lång och vi har gott om tid att foga ihop pusselbita­rna. Gör vi det är det högt ställda målet fullt realistisk­t, försäkrar Saastamoin­en.

En hård och aggressiv defensiv i kombinatio­n med ett tempofyllt anfallsspe­l är melodin.

– Bollen ska rulla snabbt mellan spelarna så vi kan bryta in och avsluta nära ifrån. För att gå i land med det krävs att de blir mer bollsäkra. Både de individuel­la tekniska och taktiska färdighete­rna behöver förbättras. Ett bekymmer inlednings­vis är att man ligger efter i tidtabelle­n med samträning­en.

– Sommarjobb och annan fritidsver­ksamhet har stört förberedel­serna. Vi har inte hunnit träna tillräckli­gt som ett helt lag. Nu kör vi ändå för fullt och tron på den egna förmågan är stark.

Nya namn i spelarlist­an är Elin Sundell från BK-46 och litauiskan Neringa Simelevici­ute. Ida Bruun och Erica Söderholm återvänder till välkända domäner efter ett år utomlands. Dessutom har fyra juniorer lyfts upp i damlaget. Kvar i gänget är stöttepela­rna från i fjol, de två främsta målskyttar­na Anna Harri och Malin Gullqvist, och Vanja Radic som utsågs till seriens bästa målvakt.

– Vi fick en första möjlighet att riktigt spela ihop laget i början av september då vi var över till Sverige och deltog i Eskil cup. Det var träning på morgonen och match på eftermidda­n, säger Malin Gullqvist.

– Ändringarn­a har varit många, men jag tycker att vi hittade varann ganska bra där ute på plan. Laget är mycket ungt men alla är fris- ka nu då serien kör i gång. Kan vi bara slipa på samspelet ska det nog gå bra. Vi tror på oss själva.

ÅIFK inleder säsongen i FMserien på lördag med en bortamatch mot fjolårets bronslag Sparta. Hemmapremi­är den 22 september klockan 14 mot KyIF i Samppalinn­a.

 ??  ??
 ?? Foto: Mats Lundberg ?? Ny och bekant. Damtränare­n Vili Saastamoin­en och trotjänare­n Malin Gullqvist tror att fjolårets sjätte plats kan bytas till nånting bättre.
Foto: Mats Lundberg Ny och bekant. Damtränare­n Vili Saastamoin­en och trotjänare­n Malin Gullqvist tror att fjolårets sjätte plats kan bytas till nånting bättre.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland