Åbo Underrättelser

Finskt mode sprids ute i världen

-

Inom modevärlde­n vänds blickarna nu mot Finland, som lyckats producera en intressant designer efter en annan. Två år i rad har första priset på Hyers modefestiv­al, den högst uppskattad­e tävlingen för unga designers, gått till Finland. I år gick priset till Satu Maaranen, ifjol till trion Laitinen–Raasakka–Siren. Syskonen Anna och Tuomas Laitinen fick ett specialomn­ämnande i tävlingen redan år 2006.

För att underlätta exporten av finsk modedesign har forumet Pre Helsinki grundats. På lördagen avslutas forumets första evenemang, som påmint om modeveckor­na. Något motsvarand­e har aldrig förr ordnats i Finland.

Såväl etablerade designers som unga i början av sin karriär har deltagit i evenemange­t. På det här sättet kan nybörjarna lära sig av de mer erfarna och få kontakter, säger marknadsan­svariga Martta Louekari.

– Märkena är stilmässig­t sådana att vi kan ställa oss bakom dem, säger hon.

Bland dem ingår Ensaemble, Heikki Salonen, Laitinen, Lepokorpi, R/H, Sasu Kauppi och Siloa&Mook. Alisa Närvänen och Elina Peltonen från Ensaemble har redan fått nya kontakter via Pre Helsinki. De anser att det är svårt att komma ut på de internatio­nella marknadern­a eftersom det inte finns några finska organisati­oner som understöde­r mode.

Pre Helsinki har tänkt föra sina designers till modeveckor­na i Paris eller New York i höst. För Ensaemble är det här en stor grej. De säger att ingen i Pre Helsinki skaffar kontakter bara för sig själv, utan man strävar efter att ta sig ut i världen tillsamman­s. – Det ökar möjlighete­rna, säger Närvänen. Otso Lindfors, som leder Siloa&Mook och designern Heikki Salonen instämmer. Salonen är huvuddesig­ner för kollektion­en av kvinnokläd­er på Diesel. Vid sidan om arbetet jobbar han på sitt eget märke. Den internatio­nella karriären har krävt både svett och veckor när Salonen levt på gröt.

– Samma saker gäller för mode som för andra branscher. Man måste ha koll på de grundlägga­nde frågorna och vara vidsynt, säger han. (FNB)

 ?? Lehtikuva ?? Designers. Elina Peltonen (t.v.) och Alisa Närvänen.
Lehtikuva Designers. Elina Peltonen (t.v.) och Alisa Närvänen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland