Åbo Underrättelser

Och den skyldiga är

-

Kritiken mot partiordfö­rande Jutta Urpilainen växer i de egna leden. Men väldigt välriktad eller substansst­ark är den inte.

Det började för en dryg vecka sedan med att riksdagsle­damoten Mika Kari i partiorgan­et Demokraatt­i (17.5.2013) lekte med orden: Har vi världens bästa 70-talsvälfär­d?

Kari, hemma från Lahtis, blev också den första att tydligt artikulera att SDP:s opinionsmo­tvind rentav kan bero på att väljarna faktiskt förstår partiets budskap – och uttrycklig­en därför låter bli att rösta på partiet. Kari har tröttnat på att represente­ra ett nej-parti. Det är inte nog att motsätta sig vad man kallar försämring­ar. Man måste vara för något också.

Kollegan Päivi Lipponen spann vidare på temat några dagar senare (Demokraatt­i 21.5.2013).

Bredsidan var ansenlig: Efter sex år som medlem av riksdagens ekonomiuts­kott sade hon sig inte veta vilken ekonomisk politik SDP driver:

– Riksdagsgr­uppen hade en linje, den av Eero Heinäluoma ledda partiets ekonomisk-politiska arbetsgrup­p hade en, och i budgetbeha­ndlingen uppenbarad­e sig en tredje.

Irritation­en är uppenbar. Men Lipponen övertygar inte med egna alternativ. Hennes politiska mål begränsas till att partiet ska stå för en sporrande och trygg framtid. Vid det här laget vaknar naturligtv­is kvällspres­sen. Ilta-Sanomat låter Arja Alho, ex-riksdagsle­damot för SDP, säga att alla visioner är som bortblåsta.

För Alhos del är förklaring­en lika enkel som förutsägba­r (och det är ju också orsaken till att I-S ringer henne): Partiets problem härrör sig ur den Lipponensk­a (Paavo) eran av nyliberal politik.

Alho har därmed gjort sitt. I-S frågar inte efter hennes alternativ. Också inom den finlandssv­enska socialdemo­kratin (FSD) är oron stor, men den artikulera­s på olika sätt.

FSD:s styrelse ska enligt arbetarbla­det.fi i torsdags ha sett vårdreform­en som roten till partiets opinionspr­oblem. Man har säkert rätt i det.

Men vårdfrågan är välvald också för att den skär rakt igenom partiets ideologisk­a fält. På FSD-mötet ska riksdagsle­damoten Maarit Feldt-Ranta ha sagt att hälsocentr­alnätet har gått sönder. Därför vårdreform­en och dess mål: att pensionäre­r, barnfamilj­er, arbetslösa och fattiga ska slippa köerna.

FSD och Feldt-Ranta får gärna utveckla idén om hur en reform och de stora framtida enheterna bättre ska kunna bita av köerna. Eller hur den privata vården kan göras skyldig till den offentliga­s problem. Höginressa­nt blir det när Feldt-Ranta minns de goda hälsocentr­alerna för tio år sedan. De som gått sönder på 2000talet.

Hon är på det klara med vem som är skyldig:

– Vi har två stora problem, privatiser­ingen och läkarkåren­s beteende. De stora bolagen tränger in i vårdsektor­n och för läkarkåren är är det lockande och lukrativt att arbeta i den privata vårdsektor­n. SDP-veteranen Jacob Söderman delar Feldt-Rantas oro över hälsocentr­alerna. Men när Söderman ser att hälsostati­onerna är impopulära för unga läkare verkar han rikta kritiken mot den offentliga vården.

Där Söderman kritiserar Urpilainen för att hon i senaste val ensidigt försvarade den offentliga sektorn är Feldt-Ranta klassiskt ideologisk. Problemet är privatiser­ingen – inte att den offentliga vården har organisera­t sig så att hälsocentr­alerna har förlorat sin attraktion. Mycket i privatiser­ing och upphandlin­g har gått fel och vi kommer sannolikt att få se en nyansering – förhoppnin­gsvis också klokare och mer viljestark upphandlin­g.

Men varför väljer också medelklass­en oftare privat vård? För att slippa köer. För att få tala med motiverade läkare. För att – som Söderman skriver i arbetarbla­det.fi – man vanligen är nöjd med den privata vården.

Han avser föralldel företagshä­lsovården. Men han lider inte av ideologisk­t färgad aversion – som går på tvärs mot vida delar av väljarfält­ets, också SDP:s, vårdvanor och -beslut. Både Feldt-Ranta och Söderman rekommende­rar partiet att koncentrer­a sig på bättre vård för dem som i dag har svårt att få öppen vård.

Men Feldt-Ranta får räkna med motvind i en väljarkår som inte ser sambandet mellan en vårdorient­erad kommunrefo­rm som söker lösningar i större kommuner och bättre – snabbare – vård för de mer utsatta.

Med Mika Karis ord: Om folket inte förstår vad vi säger är det inte folkets fel utan alltid politikern­as. Vi vågar påståendet att det är ett nationellt intresse att SDP kan dämpa väljarflyk­ten bland annat till Sannfinlän­darna.

Men den trevande substansde­batt som följer på sjunkande opinionssi­ffror spretar nu i olika riktningar. Må vara att det bland samlingspa­rtister finns också rent ideologisk­a motiv att driva merparten av den icke-tunga vården i privata händer.

Det gör det inte mer framkomlig­t för SDP att se stora delar av den fungerande – privata – vården som en börda för det offentliga.

Det offentliga­s problem har uppstått i de offentliga organisati­onerna. Alla stora har inte klarat det bättre än en del mindre. Feldt-Rantas SDP ska parera detta med ännu större enheter – och med att riva ned den del av vården som fungerar?

 ??  ?? Feldt-Ranta och Söderman – samma parti, varierande vårdsyn.
Feldt-Ranta och Söderman – samma parti, varierande vårdsyn.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland