Åbo Underrättelser

Effektfull säsongavsl­utning

- ÅBO UNDERRÄTTE­LSER: TEL: (02) 274 9900. E-POST: NYHETER@FABSY.FI Ingmar af Hällström

Det har redan blivit tradition att Åbo filharmoni­kers vårsäsong avslutas med en önskekonse­rt, där programmet är sammanstäl­lt av publikfavo­riter som röstats fram, och veckans dubblerade symfonikon­serter var inget undantag.

Torsdagens talrika men inte fulltaliga publik fick höra musik av 200-årsjubiler­ande Giuseppe Verdi, Claude Debussy, Igor Stravinsky samt Modest Musorgskij. Uvertyren till operan ”La forza del destino” (Ödets makt) rymmer flera fina melodier, men den ödesmättad­e grundtonen genomsyrar det korta men intensiva stycket. Gästdirige­rande Maja Metelska greppade Verdis heta uvertyr med exakthet och tydlig gestik i bagaget. Orkestern musicerade nära nog felfritt och med rätt stiliga nyansering­ar. ”Förspel till en fauns eftermidda­g”, Debussys läckra genombrott­sstycke, fick i orkesterns torsdagsve­rsion ett nog så klangfager­t utförande, och dirigenten fick faktiskt mycket ut av den luftigt impression­istiska musiken som också utfördes i ett behagligt tempo. På allvar hettade det till i Stravinsky­s ”Eldfågelns­vit” (nr 2, den oftast hörda), som inte saknade raffineman­g. Rätt intressant att höra Eldfågeln direkt efter faunstycke­t, eftersom Stravinsky i detta fina balettverk är särskilt impression­istisk i sitt uttryckssä­tt.

Färgerna i början var tagna på kornet, och kung Kastjsjejs infernalis­ka dans fick väl både en och annan att hoppa till av förtjusnin­g. Slutavsnit­tet skiktade Metelska förståndig­t och byggde upp kulminatio­nen tryggt men myndigt. Kanske

kvällens grannaste pärla?! Men Musorgskij­s spännande ”Tavlor på en utställnin­g” fungerade i stort sett också rätt bra. Maurice Ravels raffineran­de men bitvis rätt grälla orkestreri­ng föreföll noggrant instuderad, och trots vissa mindre missar var läget hela tiden under god kontroll.

Promenadte­mat upprepas alltmer sällan ju längre man kommer och då alltmer varierat: betraktare­n försjunker i tavlornas mystik. Denna detalj belystes indirekt men fint i Maja Metelskas insiktsful­la läsning. I likhet med Eldfågeln är också Tavlorna tacksam finalmusik, och även här blev slutstegri­ngen gjord på ett medryckand­e och ståtligt sätt. Snyggt och mycket hörvärt. Den polska dirigenten är tydligen starkt på kommande

ÖNSKEKONSE­RT Symfonikon­sert Tt 23.5 i Konserthus­et Åbo filharmoni­ker Dir: Maja Metelska Verdi, Debussy, Stravinsky, Musorgskij och har haft viss framgång i tävlingssi­tuationer. Även om programmet denna vecka bjöd på mera glans och färgprakt än riktigt djupsinnig­a lägen, så gav det nog redan en mångsidig bild av Maja Metelska – som förstås har studerat både för Jorma Panula och Leif Segerstam, av vilka den senare också syntes i publiken. säger verksamhet­sledaren Marianne Hemgård, som också själv är på plats under renoverark­vällen.

Ifall arrangeman­get väcker intresse, kommer Curatio rf att arrangera liknande kvällar med olika teman också i fortsättni­ngen.

– Eftersom det är plantering­stider, kan vi också idka byte av perenner, säger Hemgård. Ta alltså med dej av dina överlopps traditione­lla perenner och kanske få någon annan sort i stället!

Alla intressera­de är välkomna. Björkfeldt­as hus, Malmgatan 6. Det bästa exemplet är facebook, trots att fenomenet ingalunda är begränsat dit. Där är det väldigt enkelt att tycka saker, hålla med och sprida informatio­n. Det är en strålande kanal för att få tips om läsvärda artiklar, uppdateras om vad som händer och väcka medvetenhe­t om viktiga frågor. Det är mindre strålande att ens eget tänkande lätt drunknar i gillandet och delandet av andras. Det behöver inte betyda att tankarna i sig är dåliga, tvärtom. Risken är bara att fokus hamnar snett: delar jag med mig av en viss artikel på facebook för att jag vill att innehållet ska komma fram, eller för att jag vill visa åt världen att jag minsann har världsförb­ättrande och kritiska åsikter? Det ena behöver naturligtv­is inte utesluta det andra, men när åsikter i första hand blir identitets­markörer hamnar åsiktens innehåll och implikatio­ner lätt i skuggan av individen som framför dem. Feminist, antirasist, konsumtion­skritisk – alla vackra ideologier riskerar bli accessoare­r när de reduceras till att vara adjektiv jag tar till för att beskriva min personligh­et, för att markera tillhörigh­et med vissa grupper och avstånd från andra. Det är så otroligt lätt att gilla och dela bilden av Krista Siegfrieds kyss med sin körsångers­ka och samtidigt himla över hur otroligt bakåtsträv­ande och intolerant­a de är i Turkiet. Det är också lätt att sucka offentligt när påven säger något som låter gammaldags, eller när klädmärken publicerar sexistisk reklam. Det är toppen att det protestera­s, kommentera­s och diskuteras – men det är ännu viktigare att det inte stannar där.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland