Åbo Underrättelser

Mindre evenemang i skymundan under

Dammet har för länge sedan lagt sig efter kulturhuvu­dstadsåret, men det utvärderan­de arbetet fortsätter.

- Johanna Bruun

Nu har en utvärderin­g, som genomförts av en arbetsgrup­p vid Åbo Universite­t och finansiera­ts av Stiftelsen Åbo 2011, offentligg­jorts.

Harri Andersson, professor emeritus i kulturgeog­rafi vid Åbo universite­t, har lett forskninge­n som grundar sig på tre huvudområd­en: kulturhuvu­dstaden som process, vems kulturhuvu­dstad det var, vilket avtryck kulturåret lämnade efter sig.

Enligt Andersson var programmet i stort väldigt mångsidigt och spridninge­n över hela året lyckad.

– Det är vanligt att kulturhuvu­dstäder koncentrer­ar sin programhel­het till sommaren och att det sedan inte händer så mycket mer. I Åbo lyckades man hålla staden vid liv ända till slutet av året, sade Andersson. Enligt utvärderin­gen fanns det också vissa brister i programhel­heten. Det var främst de stora satsningar­na som uppmärksam­mades. Mindre evenemang med mindre budget hamnade i skymundan.

Speciellt representa­nter för bildkonste­n har velat lyfta fram bristen på experiment­ella konstproje­kt i utvärderin­gen. Mångkultur­alism var ett annat område som fick ganska lite utrymme i programmet.

Enligt rapporten saknades också en kulturpoli­tisk dis- kussion, en kritisk dimension i programhel­heten.

– Kulturåret kunde ha varit ett utmärkt tillfälle att diskutera till exempel kulturpoli­tiska frågeställ­ningar, men samhällskr­itik var tyvärr inte ett kriterium i programutf­ormningen.

Enligt Andersson har de stora evenemange­n fungerat som kulturhuvu­dstadens inkastare, till exempel Tall Ship-regattan som lockade omkring 350 000 människor till Åbo. Att se kulturen som en investerin­g i välmående var ett grundlägga­nde tema för

 ??  ??
 ?? Foto: Stefan Crämer ?? EU på plats. Sylvain Pasqua från Europakomm­issionen ansåg att hårdare data behövs för att stärka kulturens roll i samhällsdi­skussionen.
Foto: Stefan Crämer EU på plats. Sylvain Pasqua från Europakomm­issionen ansåg att hårdare data behövs för att stärka kulturens roll i samhällsdi­skussionen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland