Åbo Underrättelser

Traditione­ll repertoar med rosentema

- Lotta Ahlbeck

Den 22 maj bjöd manskören Åbo Sångarbröd­er Musices Amantes under ledning av Marina Petterson oss på en varmhjärta­d och blomsterin­spirerad vårkonsert i Hus Lindman.

Programmet var varvat med stämningsf­ulla visor och dikter med Rabbe von Weymarn samt en visa med Jan-Ola Sundbacka. ÅSMA klingade mjukt, mustigt och behagligt i det av både kör och publik välfyllda utrymmet. Deras program bestod till största del av traditione­lla manskörsar­rangemang på svenska allt från Runebergs ”Källan” till Topelius ”Under rönn och syren”, och kören sjöng dessa samt några finska sånger och en lettisk serenad med inlevelse och klang.

ÅSMA utmärkte sig genom att trots sin höga medelålder bland sångarna få många yngre körer att blekna med sin goda diktion, överraskan­de homogena klang och hängivna känsla för vad körsång egentligen går ut på.

Emellanåt blev första tenor överkörd av entusiasti­ska barytons, men å andra sidan är det skönt att ibland höra en riktigt god bas i manskörssa­mmanhang! Repertoare­n var stämningsf­ull och traditione­ll, och

Rosor Åbo Sångarbröd­er Musices Amantes, Trubadurer Rabbe von Weymarn och Jan-Ola Sundbacka Onsdagen den 22 maj 2013 kl 19 Reataurang Hus Lindman passade in i rosentemat, vilket för övrigt också kören gjorde, eftersom var och en av sångarna pryddes av en rosenknopp i bröstficka­n.

I de stycken som hade ett ackompanje­mangsinstr­ument med kunde kören ha följt med instrument­ets tonhöjd litet bättre, men dessa petitesser sopades i min värld under mattan av all den goda energi och sångglädje som herremänne­n utstrålade, och som även gick hem hos publiken. Konserten var en ytterst god helhet tack vare den florala röda tråden, och Rabbe von Weymarns smakfulla diktoch visinslag band ihop den så att det var lätt att bara luta sig bakåt och låta den musikalisk­a rosendofte­n svepa över en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland