Åbo Underrättelser

Animerade minnen i Korpo

- Kim Lund

Nu är arbetet med projektet ”Animerade minnen från Skärgårdsh­avet” klart. Skärgårdsk­analen har samlat in minnen och berättelse­r från skärgården och sammanstäl­lt dem till 10 animerade filmer.

Sammanlagt fick man in drygt 50 minnen som skärgårdsu­ngdomarna gallrade bland och valde ut de som skulle filmatiser­as.

– Det var minnen och historier om olika händelser och upplevelse­r som människorn­a hade varit med om. Någon hade blivit ormbiten, en annan berättade hur man tillverkad­e skidvalla förr i tiden och en tredje mindes hur den hade missat förbindels­ebåten Östern och åkt ut till Korpo med lastfartyg, berättar handledare­n och animatören Antonia Ringbom. De animerade filmerna är mellan en och två minuter långa och innehåller autentiska ljudspår av dem som berättar om sina minnen. Ungdomarna har sedan fått fria händer att bildsätta berättelse­rna.

Men det är inte bara de unga som har engagerat sig i projektet. Filmerna har fört samman olika generation­er då barn och föräldrar, barnbarn och mor- och farföräldr­ar tillsamman­s har kommit ihåg och bidragit till filmskapan­det.

– Vi är jättenöjda. Vi har haft många roliga sittningar med ungdomarna. De har jobbat intensivt, alla blir kanske inte animatörer, men det fanns många som fick mersmak. Premiärfes­t är det på söndag i hotell Nestor i Korpo klockan 16. Tillställn­ingen är öppen för allmänhete­n och i samband med filmvisnin­gen visas också en utställnin­g med animerade figurer och bilder över hur projektet har framskridi­t.

Senare görs en dvd av filmerna och de kommer eventuellt också att visas i skärgårdsc­entret i Korpoström.

 ?? Foto: Antonia Ringbom ?? Animation. Så här kan det se ut i de animerade filmerna som visas i hotell Nestor i Korpo på söndag.
Foto: Antonia Ringbom Animation. Så här kan det se ut i de animerade filmerna som visas i hotell Nestor i Korpo på söndag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland