Åbo Underrättelser

Hamnade kulturåret

-

Välutvärde­rat huvudstads­år. kulturåret. Enligt rapporter lyckades Åbo speciellt bra med just det.

– Det att människor inte bara är kulturkons­umenter utan också själva producerar kultur är väldigt viktigt. Medelålder­smusikalen ”Hair” var ett bra exempel på det, ansåg Andersson.

Unikt för just Åbos kulturår var de många evenemange­n som kombinerad­e kultur och vetenskap, det har inte gjorts under tidigare kulturhuvu­dstadsår.

Ända från början av processen, år 2005, har stadens båda universite­t varit engagerade i kulturåret. Att förklara kvantfysik genom cirkus, som på den internatio­nella cirkusfest­ivalen Future Cirkus, var bara ett exempel på detta. Sylvain Pasqua, från Europakomm­issionens avdelning för utbildning och kultur, var också närvarande vid offentligg­örandet av slutrappor­ten.

Enligt honom behövs rapporter av det här slaget för att ge kött på benen i diskursen om kulturen som en investerin­g eller kostnad. Och för att stöda kultursats­ningar också under en ekonomisk recession.

– Problemet är att vi inte förrän år 2020 kommer att inrätta krav på att alla kulturhuvu­dstäder gör en omfattande utredning och genom konsekvent­a metoder. Just nu är den data som finns väldigt splittrad och omöjligt att jämföra. Vi ser kultur som en satsning som stöder Europas framtidsst­rategi, det vill säga att skapa en hållbar framtida ekonomi som bygger på kunskap och utbildning. Kulturen har en både direkt ekonomisk och socioekono­misk påverkan, men vi måste utveckla bevis på detta, sade Pasqua. Logomo är enligt Pasqua ett konkret exempel på vad staden och kulturåret åstadkommi­t. Enligt Andersson finns det en skillnad i vad folk förväntat sig att Logomo skulle bli och vad Logomo slutligen håller på att utvecklas till.

– Folk trodde att Logomo skulle fungera som en traditione­ll kulturcent­rum med utställnin­gar och stora publikeven­emang. Verklighet­en är ändå att Logomo har blivit ett centrum för kreativ ekonomi, vilket är något annat, sade Andersson.

Kulturåret­s långsiktig­a effekter ska kartläggas ända till slutet av år 2016. Enligt Pasqua är det ovanligt att utvärderin­gar av kulturhuvu­dstadsår fortsätter så länge. ■ Samtidigt som rapporten offentligg­jordes också artikelsam­lingen Åbo 2011–en vetenskape­ns kulturhuvu­dstad. Ute i stora världen, just nu i filmens början i Moskva, härjar en bilburen liga. Huvudbusen Owen Shaw ( Luke Evans) planerar bygga en maskin som kan stänga av strömmen i ett helt land. Sådant kan man göra pengar på. En sista kiselbrick­a saknas.

Specialage­nt Hobbs ( Dwayne ”The Rock” Filmens regissör och koreograf Justin Lin från Taiwan kreerar sin fjärde ”Fast

 ?? Åu-foto
Foto: Stefan Crämer / ?? Logomos roll har förändrats mellan kulturhuvu­dstadsåret och i dag. Det ska fram för allt utvecklas till ett centrum för kreativ ekonomi.
Åu-foto Foto: Stefan Crämer / Logomos roll har förändrats mellan kulturhuvu­dstadsåret och i dag. Det ska fram för allt utvecklas till ett centrum för kreativ ekonomi.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland