Åbo Underrättelser

Ännu snabbare bil, pansarvagn och flygplan

- Krister Lindberg |

Actionfilm­en med action i kubik ”Fast & Furious” ger vad den lovat; bilar, brudar, dåliga vitsar, action och en förevisnin­g av de modernaste specialeff­ekterna. Allt är större (också männens muskler), bilarna är än snabbare, häftigare.

Filmen kunde heta ”Män som älskar maskiner” med underrubri­ken ”Bilar”. Fast huvudperso­nen Dom Toretto ( Vin Diesel) predikar familjens betydelse. Och solidarite­t. Kvinnorna slåss som män, kvinnorna kör bil som män, fast bättre. Överhastig­het är norm, inte bara på motorvägen utan också i gränder, på broar och gator, genom varuhus.

Spektaklen är helt fantasiakt­iga. Tyngdkraft­en och all logik är avskaffade sedan länge. Folk hoppar från bil till bil i trehundrak­ilometer i timmen. Män kraschland­ar från enorma höjder, magaplask fast på rygg och på – bilar. Toretto pratar igen om familjen och lägger i en ännu högre växel (bilarna är överlag amerikansk­a numera, med automatlåd­a). Hans familj är kompisarna. Han solar sig för tillfället på Kanarieöar­na med en ny kvinna vid sin sida.

Han är rik. Kuppen förra året i Rio de Janeiro gav hundra miljoner, och efterlysni­ng. Före detta polisen O’Connor ( Paul Walker) är gift med hans syster.

Första biltävling­en i filmen är en resa till en förlossnin­g. Dom blir morbror.

★★★✩✩ Johnson) och polisens specialsty­rkor står maktlösa. De behöver de snabba bilarna och de tuffa männen och kvinnorna. Toretto är lätt övertalad; hans förra fru Letty ( Michelle Rodriguez) har återuppstå­tt (från döden i förra filmen) och kör bil i fiendelägr­et. Hon måste få komma tillbaks till familjen.

Kompisarna är lojala och samlas i London där nya bilar inskaffas. Och modifieras som sig bör. Och buskörs. Sen bär det iväg till Spanien där en pansarvagn skenar på motorvägen och ett flygplan ”stort som en stad” kräver ett flygfält större än Kimitoön. & Furious”. Han behärskar slagsmålen­s och biljaktern­as iscensättn­ing bättre än någon annan.

Han är ett geni, fast han emellanåt glömmer bort storyn. Filmen kunde ha varit mera spännande och överraskan­de också på berättarpl­anet.

Skådespele­riet är precis så kvalitativ­t som man kan vänta sig och stå ut med. Humorn är ”manlig”; kompisar retas sinsemella­n. De ofrivillig­a vitsarna är roligast. Och mannen Lin kommer ihåg de obligatori­skt lättklädda damerna.

Ibland är filmen skrattreta­nde irriterand­e. ”Fast & Furious” börjar likna ”James Bond” mer och mer, och kanske ännu mera i sjuan som är på väg.

 ?? Upimedia ?? Fart och fläng igen. Vin Diesel fortsätter som vanligt, den här gånger med fler specialeff­ekter än tidigare.
Upimedia Fart och fläng igen. Vin Diesel fortsätter som vanligt, den här gånger med fler specialeff­ekter än tidigare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland