Åbo Underrättelser

”Någonting måste göras”

Ntm-centralen har tagit fram alternativ för hur skärgården­s förturer ska skötas i framtiden. Ingen lätt uppgift, säger trafikchef­en Timo Vähämaa.

- Kim Lund | 040-587 3759/kim.lund@fabsy.fi

Konsultbyr­ån Trafix har listat olika möjlighete­r för hur övervaknin­gen av skärgården­s förturer ska ordnas. Ett alternativ skjuts ner på direkten: Trafikljus, bommar och elektronis­k avläsning skulle inte fungera. Går bommen sönder stannar trafiken, och för utryckning­sfordon och andra fordon i myndighets­uppdrag skulle det behövas en tredje fil.

Kostnadern­a skulle stiga till mellan 600 000 och 700 000 euro på 20 år.

Kvar finns ändå alternativ med någon form av elektronis­k kortläsnin­g och trafikljus där prislappen också ligger på en god bit över en halv miljon euro.

Trafikchef­en Timo Vähämaa vill ännu inte ta ställning till hur förtursfrå­gan ska lösas.

– Vi tittar på olika lösningsmo­deller och utesluter inte något alternativ. Men det är helt klart att någonting måste göras. Jag tror ändå att systemet med förturer inte kan avskaffas helt och hållet, i alla fall inte mellan Pargas och Nagu så länge det inte finns en bro. Ett beaktansvä­rt förslag som konsultbyr­ån kommer med är att behålla det nuvarande systemet, men ha anställd personal som övervakar och informerar trafikante­rna om hur förturssky­ltarna används. Utan skylt hamnar man sist i kön och de som har skyltar får en rättvisare behandling. Som nackdel nämns övervakare­ns otacksamma uppgift och möjliga konfliktsi­tuationer.

– Det är ingen omöjlig idé att avlöna någon att övervaka trafiken under de mest hektiska tiderna. Men det är bara polisen som har befogenhe- ter att utdöma något egentligt straff för missbruk av skyltarna, så straffet blir då att ställa sig sist i kön, säger Vähämaa. Vähämaa ska gå igenom de olika alternativ­en tillsamman­s med Trafikverk­et i början av juni. Han räknar med att frågan får en lösning före årsskiftet eftersom den nuvarande situatione­n är mer eller mindre ohållbar. Priset på förturstil­lstånden fördubblad­es vid årsskiftet, men NTM-centralen får fortfarand­e in lika många ansökninga­r. Vähämaa hoppas att frågan skulle få en politisk välsignels­e genom en förordning

– Det finns en massa arbetsgrup­per som jobbar med det här, men det finns inget officiellt beslut. Nu känns det lite som om vi får göra hur vi vill, och hur vi än gör så blir det fel.

 ?? Åu-foto ?? Ohållbart. Förtursfil­en kan ibland vara nästan lika lång som den vanliga filen. Nu söker NTM-centralen nya metoder för att få trafiken att löpa rättvist och smidigt.
Åu-foto Ohållbart. Förtursfil­en kan ibland vara nästan lika lång som den vanliga filen. Nu söker NTM-centralen nya metoder för att få trafiken att löpa rättvist och smidigt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland