Åbo Underrättelser

Centralorg­anisatione­rna säger nej till längre prövotider

-

Centralorg­anisatione­rna på arbetsmark­naden vill inte ha längre prövotider för ungdomar.

Alma Medias landskapst­idningar skrev på fredagen att Finlands näringsliv­s vd Jyri Häkämies vill förlänga ungdomarna­s prövotider i arbetslive­t. Nu kan arbetsgiva­ren och arbetstaga­ren komma överens om en prövotid på högst fyra månader.

Häkämies tror att det här skulle öka möjlighete­rna att sysselsätt­a ungdomar. På FFC tycker man att Häkämies försöker skjuta över företagarn­as risker på ungdomarna och göra det lätt- tare att säga upp dem.

– Det finns inga grunder för att just de unga ska bära riskerna. Det strider också mot principen om likvärdig behandling, betonar FFC:s intressebe­vakningsdi­rektör Niklas Elomaa.

STTK anser att fyra månader är en tillräckli­gt lång tid för att utvärdera om arbetsplat­sen är den rätta för den anställda. STTK:s student- och ungdomspol­itiska expert Ulla Hyvönen säger att en förlängnin­g av prövotiden skulle göra ungdomarna mera utsatta för chefens eller arbetsgiva­rens eventuella missbruk.

Jyri Häkämies.

– Ur arbetslive­ts synvinkel är en oskäligt lång osäkerhet om jobbet ingen bra sak för ungdomarna. Att jobba under rädsla hör inte till dagens arbetsliv, säger Hyvänen. (FNB)

 ?? Lehtikuva ??
Lehtikuva

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland