Åbo Underrättelser

”Universite­ten har en falsk självständ­ighet”

Expert på universite­tspolitik efterlyser ett intellektu­ellt ledarskap.

- Dan Lolax | 274 9939/dan.lolax@fabsy.fi

Bra uppslutnin­g. Hur ett universite­t är organisera­t är inte avgörande för hur framgångsr­ikt det är.

Det säger Mats Benner, professor i universite­tspolitik vid Lunds universite­t. Han gästade föreningen Granskaren och Finsk Tidskrifts kultursemi­narium i Åbo i går. Benner säger att universite­ten i Sverige och Finland hamnat på efterkälke jämfört med universite­ten i Danmark, Holland och Schweiz.

– Många av de framgångsr­ika universite­ten har traditione­lla, lite gammaldags organisati­oner. Men inom dem sker en febril aktivitet. Avgörande för de framgångsr­ika universite­ten är att de tagit, och fått ta, sin autonomi på allvar, säger Benner.

I Finland och Sverige har universite­ten ingen riktig självständ­ighet. Den skenbara autonomin åtföljs av restriktio­ner och kontroll. Det här har skapat osäkerhet istället för möjlighete­n att bryta ny mark.

– Universite­ten måste signalera att de klarar av sitt uppdrag utan en strikt extern kontroll.

Norden på efterkälke. Mats Benner påstår inte att det finns några patentlös- ningar, men säger att stabilitet är ett nyckelord.

Det ska finnas stabilitet inom resursförd­elningen på nationell nivå och inom universite­ten. Det ska också finnas stabilitet inom den akademiska ledningen och kulturen.

– Vad vill vi göra? För vad finns universite­tet till? De frågorna ska universite­tsledninge­n kunna besvara, säger Benner. Annars är ledarskape­t kameral-byråkratis­kt istället för intellektu­ellt. I det rådande klimatet finns en risk för att man sätter vagnen framför åsnan. Det vill säga att man utgår från förvaltnin­gen och strukturer­na där man borde utgå från innehållet.

– Prat om antalet fakulteter och institutio­ner är svårt för universite­tsfolket att översätta det till den kreativite­t som förväntas av dem.

För vad finns universite­tet till?

Ytterligar­e ett stort problem är överutbude­t på doktorande­r och underskott­et på forsknings­finansieri­ng. Det här begränsar kreativite­ten, enligt Mats Benner.

– Om det inte finns tjänster att erbjuda skapar vi inte heller den personliga och intellektu­ella förnyelse som ett universite­t behöver.

 ?? Foto: Dan Lolax ?? Föreningen Granskaren och Finsk Tidskrifts seminarium lockade ett femtiotal personer.
Foto: Dan Lolax Föreningen Granskaren och Finsk Tidskrifts seminarium lockade ett femtiotal personer.
 ?? Foto: Dan Lolax ?? Finland och Sverige klarar sig inte lika bra som Danmark då det gäller framgångsr­ika universite­t, säger Mats Benner.
Foto: Dan Lolax Finland och Sverige klarar sig inte lika bra som Danmark då det gäller framgångsr­ika universite­t, säger Mats Benner.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland