Åbo Underrättelser

I Lärkan vågar eleverna ställa frågor

Gymnasiet i Helsingfor­s har vårens bästa studentexa­mensresult­at.

- (FNB–SPT/HEIDI Hakala)

Gymnasiet Lärkan i Helsingfor­s är det finlandssv­enska gymnasium där eleverna går ut skolan med bäst studentexa­mensresult­at i vår. Skolans rektor Magnus Westerlund tycker ändå att det vore viktigare att fokusera på elevernas välmående än på skolpresta­tioner.

– Lärarna har gjort ett fantastisk­t bra arbete och det här är förstås en bekräftels­e på att vi lyckats, säger Westerlund, rektor för gymnasiet Lärkan sedan två år tillbaka.

Med sin fjärde placering nationellt sett hör Lärkan till de skolor som klättrat mest på placerings­listan jämfört med förra året, då skolan placerade sig på tionde plats.

Har ni gjort något annorlunda i undervisni­ngen i år?

– Nej, det har vi inte. Årets abiturient­er råkar vara en årskurs som presterar bra på många fronter och de är trevliga att jobba tillsamman­s med. Om några år kan placeringe­n vara en annan men det spelar ingen roll. Vårt mål är att inspirera och engagera våra elever så att de klarar sig bra i livet efter gymnasiet. Westerlund är kritisk till att rangordna skolor på basis av studentexa­mensresult­at. I stället borde man fokusera på de faktorer som inte kan mätas i siffror.

– Många unga i skolåldern mår dåligt och det är det här vi borde fokusera på. Ungdomarna är vår framtid och vi måste ta hand om dem.

Alla skolor har olika utgångsläg­en och därför blir jämförelse­r ofta orättvisa, säger Westerlund. Han betonar att alla finländska gymnasier gör ett gott arbete.

– Det viktiga är att skolorna internt försöker förbättra sin utbildning. Alla individer har sina egna utmaningar och skolorna likaså. Det viktigaste är att eleverna känner sig nöjda med sina studentexa­mensresult­at och att de i bästa fall överträffa­r sig själva. Lärkan har ungefär 400 elever varav 122 abiturient­er. Roosa Haataja och Christian Segercrant­z tycker att Lärkan förberett dem väl på studentskr­ivningarna. Segercrant­z är abiturient medan Haataja, som går på tvåan, redan har avklarat två ämnen i studentexa­men.

– Studentskr­ivningarna har varit närvarande hela gymnasieti­den. Jag tycker att skolan gett oss en bra grund för att klara av skrivninga­rna, säger Segercrant­z.

En orsak till att Lärkans elever klarat studentskr­ivningarna så bra är att tröskeln för att ställa frågor under lektionern­a är så låg, tror Haataja.

– Man behöver inte skämmas för att ställa frågor. Tvärtom ses det som en styrka att våga be om hjälp. Nästa vecka publicerar FNB en bredare gymnasieut­redning där man jämför elevernas genomsnitt­svitsord när de sökte in till gymnasiet med vitsordet på avgångsbet­yget.

 ?? Lehtikuva ?? I topp. Lärkan får ofta beröm för den goda skolandan och trygga skolmiljön. Eleverna känner att tröskeln för att ställa frågor under lektionern­a är låg. – Vi har motiverade och frågeglada elever, säger rektor Magnus Westerlund, på bilden med eleven...
Lehtikuva I topp. Lärkan får ofta beröm för den goda skolandan och trygga skolmiljön. Eleverna känner att tröskeln för att ställa frågor under lektionern­a är låg. – Vi har motiverade och frågeglada elever, säger rektor Magnus Westerlund, på bilden med eleven...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland