Åbo Underrättelser

Små skillnader mellan landskapen

Egentliga Finland placerar sig på andra plats i en jämförelse om årets studentexa­mensresult­at.

- ÅBO UNDERRÄTTE­LSER: TEL: (02) 274 9900. E-POST: NYHETER@FABSY.FI

Glädjen stod högt i tak i gymnasiet i Valtimo i Norra Karelen när resultaten av studentskr­ivningarna presentera­des på fredagen.

– Det var en jippi-känsla. Alla fick vad de var ute efter, säger ställföret­rädande rektorn Arja Heikkinen.

Gymnasiet, Valtimon lukio, placerade sig i år på tionde plats i den nationella jämförelse­n. Det innebar ett rejält skutt från fjolårets 25:e plats.

Trots att hela sju av gymnasiern­a bland tio i topp finns i huvudstads­regionen kan man säga att skillnader­na mellan landskapen var små i fråga om studentres­ultaten. I snitt placerade sig Nyland bäst, Egentliga Finland på andra plats och Birkaland på tredje. Medeltalen för de här landskapen skilde sig dock bara med några enstaka decimaler.

Jorma Kauppinen, direktör för allmänbild­ande utbildning vid Utbildning­sstyrelsen, anser att kvaliteten är jämn inom den finländska gymnasieun­dervisning­en. Folk av mycket varierande bakgrund har kommit långt inom till exempel arbetsliv och politik. När det gäller landskapen är också skillnaden mellan högsta och lägsta medeltal mycket liten.

Rangordnin­gen mellan gymnasiern­a grundar sig på resultaten i de fyra obligatori­ska ämnena i studentpro­vet. Eventuella underkända resultat har inte räknats med.

Av preliminär­a uppgifter från Studentexa­mensnämnde­n framgår det ändå att det inte heller förekom några stora skillnader mellan landskapen i andelen underkända. I alla landskap fick över 90 procent av de som försökte den vita mössan.

För att skillnader­na mellan landskapen ska hållas små även i framtiden är det enligt experten Olavi Arra vid lärarfacke­t OAJ särskilt två saker som man måste se till.

– De behöriga lärarna måste räcka till för alla skolor. Man måste också se till att finansieri­ngen är så lika som möjligt i alla gymnasier. Enligt Arra finns det kommuner där gymnasieut­bildningen inte är det första man tänker på när pengarna fördelas.

– Det är inte bara en ekonomisk fråga. Det förefaller i en del kommuner snarare handla om viljan.

Kauppinen tillägger att ingen ska få för långa skolresor även om små gymnasier dras in. (FNB)

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland