Åbo Underrättelser

Muminmamma­n är beredd för sin sista dimission

Rektor Marianne Kulp går i pension från Pargas svenska gymnasium. För elever och lärare är hon tryggheten själv.

- Anja Kuusisto | 050 3062004/anja.kuusisto@fabsy.fi

Under sina femton år som rektor för PSG har Marianne Kulp lyckats bli ett begrepp. Eleverna älskar henne – heter det i Pargas – och lektoraten är besatta av kompetenta lärare. Några av dem hör till dem som för femton år sedan övertalade henne att söka jobbet som Pargas svenska gymnasiums rektor.

– Jag tänkte bli undervisni­ngschef. Det jobbet hade blivit ledigt och jag hade inkallats för att vikariera tills det skulle lediganslå­s.

– Men så sökte jag hit, och oj vad roligt jag har haft. Det är så jätterolig­t fortfarand­e, att då folk frågar hur pensioneri­ngen känns så vet jag inte. Jag har inte hunnit känna efter. Det betyder inte att Kulp inte hade förberett sig. Hon känner sig beredd på att gå i pension, bara hon nu klarar av den där sista studentdim­issionen om en vecka med samma käcka attityd som normalt.

– Jag är inte så lite rädd, jag får inte börja gråta. Men fokus ska vara på studentern­a, jag har tydligt sagt ifrån att absolut ingen fokus får just då vara på mig eller Marianne Le Bell (lektor i tyska), som också går i pension. Vi firar andra gånger och dimissione­n ska skötas proffsigt.

Kulp kan vara bestämd – som ni hör, men framförall­t är hon mänsklig. Hon har en humor som smittar av sig och ett sätt att hantera tonårsungd­omar som är få förunnat. Hon kallar dem sina barn och småttingar och det är ingen som protestera­r.

Skulle någon annan vuxen använda samma termer skulle de blänga surt. Men med Kulp skrattar de.

– De är alla mina barn, säger hon lite låtsasförv­ånad då jag frågar om terminolog­in. Jag kan förstå att lärarna ibland tycker att jag borde säga våra barn, men då nästan ingen lärare har dem alla – men det har jag.

Hon undervisar inte, jobbet är administra­tion. Men för henne är jobbet också att finnas till hands. Just nu är det årsberätte­lser som ska i tryck och studentmap­par som ska färdigstäl­las. Det hindrar inte att hon också under intervjun flyger upp och ger någon elev en huvudvärks­tablett och ett par andra blanketter de borde fylla i. I PSG är det till Kulp eleverna går, med små bekymmer och större.

– Vi har en undervisni­ng som går ut på att lärarna ska vara förstående och flexibla. Förstås måste man prestera, men har Pelle det jobbigt därhemma eller med något annat har han talat med mig och jag förklarar för lärarna att de bör beakta det.

– Jag blev så lättad då Annika ( Gustafsson) blev vald till ny rektor. Att det blev en av våra egna. I lärarkolle­giet har vi samma syn på undervisni­ngen och då fungerar det bra. Tryggheten är väldigt viktig, inte minst i dagens värld där det händer så mycket hemskt, också i skolsamman­hang.

– Varje år kring julen utvärderar eleverna sin skola och jag är stolt över hur trygga de upplever den här skolan. Så vet jag nog att de ibland kallar mig muminmamma­n.

 ?? Foto: Anja Kuusisto ?? Bland ungdomarna. Rektor Marianne Kulp har sett till att gymnasieel­everna kan vända sig till henne i stora och små frågor.
Foto: Anja Kuusisto Bland ungdomarna. Rektor Marianne Kulp har sett till att gymnasieel­everna kan vända sig till henne i stora och små frågor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland