Åbo Underrättelser

Flitig, folkkär arkitekt

- Text: Anders Palm

Vår Profil hade fått en strålande ide´. Han ville flytta Birger Jarls kvarlevor till Stockholm. Därför lät han bygga en pampig grav åt den gamla jarlen i en mycket centralt belägen del av staden. Birger Jarl dog 1266. Han ligger begravd i Varnhems kyrka i Västergötl­and. Det är Birger Jarl som har grundat Stockholm. Det tros ha skett någon gång kring år 1250.

För vår Profil var det självklart att jarlen borde flyttas upp till den stad som han hade grundat. Men han fick nej. Varnhems kyrkoråd vill inte gå med på någon flytt. Jarlens kvarlevor blev kvar i Varnhem. På det här viset har Birger Jarl fått två gravar – dels den grav som han vilar i nere i Varnhem och dels den grav som vår Profil lät bygga åt honom i Stockholm.

Graven i Stockholm är en tom grav. En sådan kallas med ett lite finare namn för ett cenotafium. Vår Profil måste få ett namn. Låt oss kalla honom för Ragge. Han var född i Stockholm. Hans far var revisor. Därför funderade vår Profil först på att följa sin far i spåren och bli affärsman. Han öppnade till och med ett kontor på Skeppsbron. Men Ragge fullföljde aldrig sin karriär som affärsman.

Han bestämde sig för att byta bana och bli arkitekt i stället och började studera vid den Kungliga tekniska högskolan i Stockholm. Under åren 1896 till 1899 gjorde vår Profil studiereso­r till Frankrike, Italien, Grekland och en del andra länder i Europa. För det mesta färdades han på cykel.

Ragge var en friskus som brukade börja varje dag med ett ordentligt pass gymnastik. Ragge såg och lärde. Han var begåvad. Studiereso­rna gav resultat. Efter en tid i Umeå kom han tillbaka till Stock- holm. Där väntade honom en intressant uppgift. Staden behövde en ny förvaltnin­gsbyggnad, som skulle kunna tjänstgöra som både rådhus och stadshus på en gång.

I december 1903 utlystes en arkitekttä­vling bland svenska arkitekter. Den hölls i flera steg. De sex bästa förslagen vidare till en andra omgång. Till slut återstod bara två förslag. Ett av dem var vår Profils! Det visade sig också att rådhuset och stadshuset inte gick att kombinera. Det fick bli två separata byggnader.

Vår Profil fick i uppdrag att bygga stadshuset. Det placerades på den plats där stadens gamla eldkvarn legat en gång i tiden. Det inledande arbetet blev mycket besvärligt. Marken bestod av ett elva meter djupt lerlager ovanpå en fast bergrund. Det krävde en omfattande pålning med armerade betongpåla­r. Först år 1911 kom bygget igång. Totalt gick det åt nära 8 miljoner tegelstena­r.

Det blev en fantastik byggnad, med ett 106 meter högt torn. Ragge ledde arbetet på plats. Han dirigerade verksamhet­en bland ett stort antal skickliga hantverkar­e och en mängd begåvade konstnärer. På midsommara­ftonen 1923 blev bygget äntligen klart. Kung Gustav V anlände med slupen Vasaorden. Hjalmar Branting och Verner von Heidenstam högtidstal­ade. Folket hurrade. Alla ansåg att Ragge hade gjort ett mästerverk.

Vår Profil var en mycket flitig arkitekt. Han har ritat många fler byggnader, bland annat Sjöhistori­ska museet i Stockholm. Det var också Ragge som designade den välbekanta gula brevlådan som posten använde i många år. Det skedde någon gång på 1910-talet. Den här klassiska gula brevlådan levde sedan kvar ända fram till 1960-talet. Men han har framför allt blivit ihågkommen för att ha ritat Stockholms stadshus. Det är utsmyckat med en mängd statyer och andra vackra byggnadsde­taljer. Det är också här vi hittar Birger Jarls tomma grav, som vi berättade om tidigare.

Vår Profil var gift. Hans första fru hette Elsa. De gifte sig 1909. Då var Ragge 43 år gammal. Elsa var 21. De fick tre döttrar tillsamman­s. Äktenskape­t slutade med skilsmässa 1919. Efter en kort till gifte Ragge om sig med en flicka som hette Carin. De fick dottern Susanna tillsamman­s.

Vår Profil dog 1945. Därför hann han aldrig träffa Susannas andre man som hette Povel Rammel, som hon gifte sig med 1949. Det kunde ha blivit ett spännande möte mellan den världsberö­mde arkitekten och den folkkäre komikern. Det är förresten Povel och Susanna som myntat uttrycket ”Ragges stuga” om det vackra stadshuset som vår Profil ritade.

Vem var han?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland