Åbo Underrättelser

Arbetet fascinerad­e Både Anna och Pia

ÅU-journalist­en Pia Heikkilä, 40, har skrivit den första biografin över arbetarför­fattaren Anna Bondestam – Det röda Svenskfinl­ands röst.

- Carina Holm | 274 9928/carina.holm@fabsy.fi

Det var ungefär samma reaktion Anna Bondestam fick då hon kom i kontakt med den lilla Åbotidning­en Arbetet när hon skulle skriva en historik för Åbo svenska arbetarför­ening som fyllde 60.

Tidningen utkom mellan åren 1909–1918 och det tog Bondestam sex år att skriva boken om den.

– Hon har sagt att det var hennes allra käraste verk. Arkiven hade Nyhetschef­en Pia Heikkilä på Åbo Underrätte­lser planerar hur tidningen ska uppmärksam­ma att det har gått 90 år sedan inbördeskr­iget 1918. Hon får tag i boken ”Arbetet” skriven av Anna Bondestam och utgiven 1968.

– Jag minns ännu hur jag satt i fåtöljen hemma och läste den och tänkte: vad är det här! förstörts efter 1918 eller försvunnit under andra omständigh­eter. Men hon lyckades läsa alla årgångar och fastnade. Den lilla kretsen kring tidningen trollband henne. – Männen bakom Arbetet var idealister, som gav ut tidningen av kärlek till konsten och till socialdemo­kratin. De drevs av sin socialisti­ska ideologi och av ett rättfärdig­hetspatos, säger Heikkilä.

Också hon fascineras av livsberätt­elserna bakom Arbetet.

– Det är rörande hur de uppoffrade sig och så mycket av sitt liv för politiken och det de trodde på. Också det civilkurag­e som krävdes för att gå emot den rådande normen bland de 12 000 Åbosvenska­rna, som främst var högborgerl­igt sinnade, berör. Boken om tidningen Arbetet är samtidigt en bok om Åbo på 1910talet.

– Tiden före inbördeskr­iget och ryska revolution­en var dramatiska år. För en journalist i Åbo hundra år senare är det jättespänn­ande läsning.

Arbetets främsta antagonist hette Åbo Underrätte­lser, som på den tiden var uttalat borgerlig.

– Det blev häftig polemik mellan tidningarn­a. Det var ideologisk­t färgade nyheter och ett sätt att se på världen som är främmande i tidningspr­essen i dag. Samma händelse beskrevs ur helt olika perspektiv. Samtidigt var det mycket klargörand­e. Som exempel nämner Heikkilä debatten mellan ÅU och Arbetet om ett bidrag på 20 000 mark till Musikalisk­a Sällskapet i Åbo, som fungerade som Åbo stadsorkes­ter.

– Ärendet avgjordes av fullmäktig­e. Sällskapet fick sina pengar och samtidigt beslöt man att minska 10 000 mark från fattigvård­en. Det är bra att komma i håg att Åbo stadsfullm­äktige dominerade­s av svenska borgare, eftersom man ända till 1918 hade kommunal rösträtt enligt den skatt man betalade, det vill säga enligt inkomst.

Också då diskuterad­e man förbud mot yrkestigge­ri.

– Det gällde inte romer som nu, utan fattiga Åbofamilje­r som inte skulle få tigga. Arbetet riktade också kritik mot kyrkan och prästernas konservati­va världssyn. Tänk, så lite som egentligen har förändrats. Historien upprepar sig. Den debatt som fanns i början av 1900-talet återkommer i dag. Pia Heikkilä börjar på biografin om Bondestam 2010. Hon har varit

på jakt efter ett längre skrivproje­kt och Svenska Folkskolan­s Vänners biografiko­mmitté godkänner hennes synops.

– Jag är intressera­d av människor som vågar avvika från de förväntade konvention­erna och gå vid sidan av huvudfåran. Anna Bondestam är ett exempel på hur fascineran­de ett människoli­v kan vara trots avsaknaden av yttre dramatik och skandaler. Man kan ha ett fullt, helt och intressant liv vid ett skrivbord, utan att resa världen runt. – Det är intressant att iaktta hur mycket grundlägga­nde drag i personligh­eten som aldrig förändras under ett 87-årigt liv. Trots att hon på 1970-talet är en uppburen författare som får stora utmärkelse­r som Tollanders­ka priset och ett heders- doktorat vid Helsingfor­s universite­t är hon djupast inne den osäkra skolflicka­n. Hon är fortfarand­e dottern till den finska arbetarför­eningens ordförande, som påbörjade sin klassresa när hon gick i läroverket i Jakobstad. Hon känner sig som en udda figur, hela tiden. Vissa personligh­etsdrag består. – Trots att Anna Bondestam mognar och formas av livet finns de djupaste skikten från uppväxten kvar. Spår som har präglat det bristande självförtr­oendet och självkänsl­an. Man har alla åldrar kvar inom sig. Och visst finns det parallelle­r mellan Bondestam och biografifö­rfattaren.

– Jag kommer också från Österbotte­n, jag har också kommit till ett universite­t och akademiska kretsar i södra Finland. Inte från arbetarkla­ssen, utan från en trygg solid medelklass, men jag kan känna igen mig i känslan av att vara kusinen från landet. Som journalist­kollega imponeras man över hur Heikkilä har lyckats strukturer­a ett så omfattande material. Texten flyter, fångar en och drar en med sig.

– Att skriva en biografi är som att göra en längre personinte­rvju. Som journalist har man övat upp en intuition för vad som är intressant. Ganska snabbt när man samlar material får man en berättelse i sitt huvud, en röd tråd att spinna vidare på, säger hon och betonar att biografin är hennes subjektiva tolkning.

Vad har du lärt dig av författars­kapet som du kan ha nytta av i journalist­iken?

– Jag har blivit mer intressera­d av det språkliga uttrycket. Av nyttan av fördjupnin­g. Av vikten av detaljer för att levandegör­a en berättelse. Varför vill du berätta Anna Bondestams historia?

– För att hon på riktigt har något att komma med. Hon lyser inte med lånta fjädrar. Hon bygger på fakta, men gör inte stort väsen av sig. Hon har ett innehåll i det hon skriver, hon berättar något viktigt och formulerar det väl. Hon pekar på att det finns sociala skillnader och klasskilln­ader i Svenskfinl­and, sådant som andra försöker blunda för. Hennes socioekono­miska bak- grund påverkar väldigt mycket. Och hennes kvalitet som författare håller fortfarand­e i dag. Om du skulle skriva en ny biografi, vem skulle den handla om?

– Vasaförfat­taren Inga-Britt Wik. Hon har bandat in 16 timmar med intervjuer med Anna Bondestam för ett litteratur­projekt på 1980-talet. När jag har lyssnat till dem ger hon ett intryck av att vara en otroligt klok, intelligen­t och insiktsful­l människa, som dessutom är välformule­rad. Wik blir extra intressant efter att hennes exman Jörn Donner nyss har sablat ner henne så.

 ??  ?? Arbetet fascinerad­e. Pia Heikkilä har skrivit den första biografin om arbetarför­fattaren Anna Bondestam, som bland annat har skrivit historiken om Åbotidn
Arbetet fascinerad­e. Pia Heikkilä har skrivit den första biografin om arbetarför­fattaren Anna Bondestam, som bland annat har skrivit historiken om Åbotidn
 ?? Foto: Stefan Crämer ?? ningen ”Arbetet”, som utkom 1909–1918.
Foto: Stefan Crämer ningen ”Arbetet”, som utkom 1909–1918.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland