Åbo Underrättelser

”Jag ville veta hur det gick”

- Petra Bredenberg

Mikaela Fougstedt från Åshöjdens skola i Helsingfor­s valde att delta i skrivtävli­ngen Läskit för att hon ville veta hur det gick för personerna i följetånge­n som sex finlandssv­enska författare skrev som en sorts författars­tafett.

Foughstedt skriver också annars utanför skolan. Hon berättar att hon alltid hittar på historier och skriver ner dem. Och läsning är hennes största intresse. Hennes syster brukar rekommende­ra böcker för henne och då vet hon att det är en bok hon tycker om. Finlandssv­ensk litteratur är inte obekant för henne och Kaj Korkea-ahos bok hade hon läst redan före projektet och Fagerholm var ett vagt bekant namn. De författare som väckte intresse i och med att hon jobbat med Läskit är Sara Jungersten och Maria Turtschani­noff. Dem kommer hon antagligen att läsa, men hellre som pappersbok även om hon har en läsplatta.

– Böcker vill man nog hålla i. Men det är ju bra att man kan ha flera böcker på samma läsplatta.

En del ungdomar verkar inte vara särskilt intressera­de av skönlitter­atur. Hur tror du att man kan få ungdomar att läsa mera?

– Många ungdomar tycker nog ofta att läsning och böcker är tråkigt, men när man läser tillsamman­s i klass är det intressant­are. Vi läser en bok per år tillsamman­s i klass och så läser vi en bok i modersmåle­t och en i finskan. Nu på nian läste vi Ondskan som gemensam bok, svarar Fougstedt.

utfyllnads­text.

 ?? Foto: Joakim Bonns ?? Vinnarskri­bent. Helsingfor­stjejen Mikaela Fougstedt levererade ett slut som hade en levande och okonstlad dialog med bra flyt.
Foto: Joakim Bonns Vinnarskri­bent. Helsingfor­stjejen Mikaela Fougstedt levererade ett slut som hade en levande och okonstlad dialog med bra flyt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland