Åbo Underrättelser

Juryns motivering

- Sara Jungersten, ordförande

Tjugo texter, proppfulla med berättargl­ädje: djärva grepp, finurlig humor, fräsch optimism, död och stor dramatik.

Juryn såväl fick läsa om Peter tio år senare, som ta del av historien ur pappans perspektiv. Vi fick möta Peters son Justin och se rockstjärn­edrömmarna både uppfyllas och gå i kras.

Vi fick höra Peter gråta vid Screaming Mys grav, och vi fick följa med tillbaka in i de djupa skogarna. Vissa av texterna präglades av ett säkert och fly- tande språk, i andra var det en oväntad dramaturgi som stack ut. Bland de tjugo texterna fastnade juryn för två bidrag. Första pris går till Mikaela Fougstedt från Åshöjdens skola i Helsingfor­s. Juryn vill också ge ett hedersomnä­mnande till Viola Schulman från Lagstads skola i Esbo.

Det vinnande bidraget står för säker språkkänsl­a, en levande och okonstlad dialog, samt ett bra flyt. Med enkla medel gestaltar Mikaela Fougstedt karaktärer­na på ett trovärdigt sätt. Peter får se skivkontra­ktet försvinna rakt framför näsan på grund av hispig morsa, men ges också tid att mogna och landa, att göra the right thing.

Juryn fastnade för den framtidstr­o som texten förmedlar, samt författare­ns förmåga att i form av små detaljer förankra texten i tidigare skeenden i följetonge­n.

Viola Schulman tilldelas hedersomnä­mnande för sin svarta framtidssk­ildring som manar fram suggestiva stämningar och bilder.

Klass 9E

På basis av

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland