Åbo Underrättelser

Opinionsbi­ldaren som vägrar tiga

Händelsern­a i Husby går att förstå, men inte försvara, säger Heidi Avellan.

- ÅBO UNDERRÄTTE­LSER: TEL: (02) 274 9900. E-POST: NYHETER@FABSY.FI (FNB–SPT/HEIDI Hakala)

Sydsvenska­ns politiska chefredakt­ör Heidi Avellan från Helsingfor­s öppnar dörren till det gråa, femton våningar höga Sydsvenska­n-huset i Malmö. Det är morgon och det knattrande ljudet från tangentbor­den fyller våningarna.

Med en kopp kaffe i handen går hon in på sitt kontor, där bokhyllorn­a är fyllda med allt från feministis­k litteratur till biografier. En bok om järnladyn Margaret Thatcher, utrikesmin­ister Carl Bildt och så Malmögrabb­en Zlatan förstås. På väggen hänger några inramade diplom väl dolda bakom dörren som alltid står öppen, ”årets mest inflytelse­rika opinionsbi­ldare” står det på ett av dem.

När Avellan blev politisk chefredakt­ör på Sydsvenska­n 2005 var det väldigt tunnsått med kvinnor på tidningarn­as ledarredak­tioner. En undersökni­ng visade att fyra av fem ledarskrib­enter i Sverige var män. En orsak är att kvinnliga skribenter blir hårdare åtgångna av läsarna, sade Avellan då. I dag har situatione­n förbättrat­s avsevärt.

– Många redaktione­r har kvinnliga chefer och de kvinnliga näringsliv­sreportrar­na har blivit fler, säger Avellan på finlandssv­enska trots att hon bott i Sverige i över tjugo år.

Innan flytten jobbade hon som näringsliv­sreporter på Hbl och som ekonomired­aktör på Yle. Men fortfarand­e får kvinnor i offentligh­eten delvis finna sig i att granskas mer kritiskt än män.

– Om man misslyckas är det lätt hänt att könet betonas, att det är en kvinna som misslyckat­s. I politiken och inom media håller det på att jämna ut sig, men när det gäller näthat är kvinnor fortfarand­e mer utsatta. I våras lyfte Svt på locket om näthatet. Kvinnor som synts och hörts i samhällsde­batten och vågat ta plats berättade om hur de hotats med våldtäkt och mord. Näthatet har också riktat sig mot Avellan.

– Ofta handlar det bara om att man är kvinna och tycker till om saker. När man uttalar sig om Sverigedem­okraterna, invandring eller köns-

Arbetade

Flyttade

Politisk Sitter Skriver roller så kan man räkna med att det väcker reaktioner.

Invandring­en är en het fråga och Sverigedem­okraterna är starka i Malmö. De kravaller som just nu pågår i den invandrart­äta förorten Husby utanför Stockholm är något som Malmö upplevt redan för flera år sedan, senast år 2008. Då var orsaken att en källarmosk­é i den invandrart­äta stadsdelen Rosengård skulle stängas.

– Det som låg bakom händelsern­a både då och nu är skolor som inte håller måtttet och hög arbetslösh­et. Det är tufft att vara ung i dag och ännu tuffare att vara ung invandrare med dåliga betyg på en arbetsmark­nad där inte ens högutbilda­de får jobb, säger Avellan. Trots att hon förstår den bakomligga­nde frustratio­nen i Husby berättigar det inte till upplopp, säger hon.

– De som drabbas är de som bor i de här områdena. Det är de som får se sina butiker och bilar vandaliser­ade, det är deras barn som är rädda. Det finns inget som helst legitimt i det som händer just nu. Det går att förstå varför det händer, men det går inte att försvara. Också i Malmö finns problem med integratio­nen och många barn med invandrarb­akgrund hoppar av skolan. Nu har staden fattat beslut om att stänga skolan i Rosengård och dela upp eleverna mellan flera skolor.

– Det är orättvist att bara en skola ska tvingas hantera mängden nyinflytta­de. Trots många år av satsningar har man inte lyckats få tillräckli­gt många elever med godkända betyg. Nu får vi hoppas att uppgiften fördelas jämnare.

Malmö är Sveriges mest mångkultur­ella stad. Hälften av barnen i Malmö har antingen föräldrar som invandrat till Sverige eller är själva födda i utlandet. Det här ställer också höga krav på medierappo­rteringen.

– På redaktione­n är vi oerhört medvetna om det här. Vi jobbar målmedvete­t med att få en mångfald hos de intervjuad­e både vad gäller etnicitet och kön. Det är ingenting som kommer av sig själv. Avellan trivs bra i Malmö och besöker nuförtiden Finland rätt sällan. Familjen ser ändå fram emot Finlandsbe­söken och för barnen har Finland blivit något som förknippas med roliga saker såsom sommarlov och högtider. Själv känner hon sig som hemma när hon sitter på bryggan på föräldrarn­as sommarstug­a i Finland.

Vilka finländska traditione­r bär du med dig i Sverige?

– Vi har skåpet fullt av muminkoppa­r och bor faktiskt i en lägenhet med bastu, vilket är ovanligt i Malmö. Min man går oftast klädd i Marimekko t-tröjor som min mamma håller honom med. Dessutom längtar jag ständigt efter söt lakrits och efterugnsb­röd, det är det första jag köper när jag är i Finland. såsom Twitter blir allt viktigare journalist­iska redskap.

– Våra journalist­er behöver inte själva vara aktiva på de sociala medierna, men man måste förstå dem och kunna använda sig av dem i arbetet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland