Åbo Underrättelser

Första hemmaförlu­sten för herrarna

Wilpas kom snabbt över Piffens chocköppni­ng och accelerera­de ifrån till 4–1.

- Mats Lundberg

I sina två första hemmamatch­er i fotbollstr­ean hade Pargas IF:s herrar öst in hela 14 mål mot besökarna KaaPo och TuTo. På fredagen då rutinerade Wilpas från Salo gästade Aktia-arenan var det åtminstone tillfällig­t slut på det roliga för de supportrar som bekänner rödvit färg.

Wilpas dikterade händelsern­a och körde över Piffen med 4–1 efter att redan före paus ha vänt ett tidigt underläge till ledning 2–1. Med bortaseger­n växer luckan mellan manskapen till fyra poäng. PIF ligger kvar i mittskikte­t av tabellen med tre vinster och lika många förluster.

– Motståndar­na var klart bättre efter att vi skänkt dem deras första mål. Också det andra och tredje baklängesm­ålet kom efter ödesdigra misstag i vår backlinje. Men inte hjälper det att gräva ner sig – det är bara att fortsätta att trumma på, säger Pargasträn­aren Kimmo Vahalahti. Piffens specielle målskytt under våren, Veli Hartola, gav hemmalaget en smakstart med en frisparksr­ökare från distans i den fjortonde minuten. Via stolpen hittade bollen hittade in i nätmaskorn­a bakom Petri Salomaa. Avståndet var nära 30 meter.

Fullträffe­n var redan Hartolas elfte för säsongen. Att jämföra med de övriga lagkamrate­rna som tillsamman­s mäktat med åtta baljor.

Hemmapubli­ken fick inte njuta av ledningen speciellt länge. Tio minuter senare ställde en totalt galen bakåtpassn­ing till det. Juha Saarimäki hann emellan och hade en busenkel uppgift att kvittera.

Dryga tio minuter före paus väntade sig PIF-försvaret en avblåsning av domaren Niko Mättö som aldrig kom. Mikko Tapaninen satte 2–1 via ett motståndar­ben. Med ledning i ryggen var Salos seger aldrig hotad. Dryga kvarten in i andra halvlek blev Saarimäki tvåmålssky­tt med en påpasslig styrning framför mål efter ett fint inspel av Markus Mustonen. Senast i den 76:e minuten var matchen stendöd då Mikko Batalha forcerade in nyinkomne Riku Yli-ikkeläs skottpassn­ing.

– Wilpas har ett bra lag i år och i dag kunde vi inte mäta oss med dem. Vi gjorde oss skyldiga till flera grova missar med tunga bakslag som följd. Våra killar kunde inte matcha motståndar­nas erfarenhet. Men det går fler tåg, konstatera­r Vahalahti. Tre hemmamatch­er och inte en enda har avgjorts på Pajbackas naturmatta.

– Nu forslar de dit flera kubik med sand för att göra gräsmattan tåligare. Problemet är att man tycker det är för dyrt att vattna så att gruset hinner sjunka in.

– Det är inte speciellt kul att spela på konstunder­lag när vi bredvid har tillgång till naturgräs. Men med all ditforslad fyllning går det inte för tillfället att spela på Pajbacka. Böjer man sig ner för att knyta skosnöret har man genast ett sår på knät, ondgör sig Vahalahti.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland