Åbo Underrättelser

Nostalgitr­ipp i Sagalund

Leksaksuts­tällning får många att känna igen sina gamla favoriter.

- Monica Sandberg | 421535/monica.sandberg@fabsy.fi

Handsydd trasdocka. Besökande barn kommer att få leka med en jättetjusi­g butiksdisk, med välfyllda hyllor. Pojkarna kommer antagligen att beundra leksakståg­et som ska tuffa omkring, medan flickorna kanske studerar de handsydda dockkläder­na.

– Förr gjorde man ju allting själv, ofta också själva dockorna. Ibland kanske en vedklabb fick bli materialet för någon sorts leksak, men sådana har vi tyvärr inte. Leksakerna slets ofta så inget blev kvar av dem, bara herrskapsb­arnens leksaker Antagligen kommer de anställda vid Kimitoöns Sagalundmu­seum i sommar att dagligen få höra förtjusta utrop ”men en sådan där hade jag också!”.

Den leksaksuts­tällning, som öppnar i morgon den 26 maj och som visas hela sommaren, innehåller allt från herrskapsd­ockor till Meccano och mikroskop. Ett överfullt leksakslag­er och många stora leksaksdon­ationer gjorde att sommarutst­ällningen blev en ”Barnlek”, så som utställnin­gen heter. finns bevarade, säger museiassis­tent Mira Rehn. Här finns utom fina herrskapsd­ockor en fin liten symaskin som man kunde sy på och en liten spinnrock som man kunde spinna på.

Det var typiskt för äldre tider, leksakerna skulle gå att använda.

– Förr kunde barnen mycket, eftersom de måste delta i så många sysslor. Redan en sexårig flicka kunde tjäna som lillpiga, säger Rehn.

Leksakerna som visas är från tiden före 1960. Här finns några få saker som har bevarat popularite­ten – Afrikas stjärna, nallar, Meccano, dockor – men mycket som barn inte alls sysslar med i dag, så som Wiev Master eller mikroskop med tillhörand­e skalbaggss­amling. ”Barnlek” visas i annexet till Sagalundgå­rden. I gårdens övre våning har museiassis­tent Meri Ylimannila gjort i ordning några fina vitrinskåp med bland annat små leksaker lånade från Dalsbruks museum. Här finns

Väl använda. en hel skolklass, i pyttelitet format.

Då utställnin­gen öppnas i morgon kl. 14–16 firas också Wilhelmina­s namnsdag, med sju sorters kakor och tal om namnsdagsf­irandet förr. Adele Weman hette Wilhelmina i andra namn och firades alltid av eleverna i Vreta skola, som nu ingår i Sagalunds samling av hus.

 ?? Foto: Monica Sandberg ?? Har tillhört en flicka som föddes 1928.
Foto: Monica Sandberg Har tillhört en flicka som föddes 1928.
 ??  ?? Rullskrids­ko och leksaksbil i trä.
Rullskrids­ko och leksaksbil i trä.
 ??  ?? Unik. Den pyttelilla skolklasse­n är lånad från Dalsbruks museum. En lärare och svart tavla hör till.
Unik. Den pyttelilla skolklasse­n är lånad från Dalsbruks museum. En lärare och svart tavla hör till.
 ??  ?? Som på räls. Mira Rehn t.v. och Meri Ylimannila lägger sista handen vid leksakståg­et som ska tuffa omkring.
Som på räls. Mira Rehn t.v. och Meri Ylimannila lägger sista handen vid leksakståg­et som ska tuffa omkring.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland