Åbo Underrättelser

Hyss och hyss

- Siv Skogman | 274 9933/siv.skogman@fabsy.fi

Grannen, som ofta tog hand om barnen medan föräldrarn­a jobbade, fick sin beskärda del.

Det var som om det fanns något provoceran­de i den snälla tantens välordnade hem.

Lilla fröken beundrade snällt alla blommor som stod radade i krukor på ett stor bord för att i nästa stund dra i bordsduken så att krukorna dansade. Kanske någon av dem föll i golvet? Minnet sviker, barmhärtig­ast så.

Som om det inte var nog steg hon upp på en stol och kissade på tantens vägg. Varför? Än i denna dag kan hon inte ge ett svar. När hon hade lärt sig prata och förstod vilken råtta som hon höll elegant i svansen. trumf det var gentemot omvärlden, var lillasyste­r illa ute. Att systern inte kunde svara på hennes svada ledde till knuffar och frustrerad­e utrop. Att lillasyste­r senare hämnades alla oförrätter via nyp och stövelkast­ning är en annan historia. Farmor var en djupt religiös människa, som lärde lilla fröken läsa aftonbön och sjunga psalmer. Farmor hade också söndagssko­la varje helg och då var hyss bannlysta. Lilla fröken lärde sig i stället sjunga om ”lilla svarta Sara, ett litet negerbarn så glatt”. Den sången sitter som gjuten i minnet än i dag.

Att farmor blev chockad och arg förstår man när hon en dag hörde lilla fröken sitta i gungan och svära. ”Satan”, ”satan”, ”jeevulen”

Det var som om det fanns något provoceran­de i den snälla tantens välordnade hem.

ekade över gårdsplane­n.

Farmors motdrag var att vrida om näsan på lilla fröken och få henne att lova att aldrig mera ta sådana ord i sin mun. Men helt klart blev det inte för lilla fröken: hon hade ju just snappat upp nya ord som hon övade på. Att de inte dög var svårt att förstå. Systrarna samsades om en trehjuling med en liten korg framtill. I den satt oftast nalle, också kalllad Frassin, ibland en docka. Det var kul att cykla, men snart nog behövde lilla fröken nya utmaningar.

Hon slöt ögonen och trampade fram på gården i hög fart. Naturligtv­is krockade hon med lillasyste­r, som förlorade en framtand på kuppen.

Men varför var alla vuxna så arga på henne? Hon hade ju cyklat med slutna ögon – det var lillasyste­r som borde ha förstått att gå ur vägen. Emil i Lönneberga, som förknippas med en massa hyss, har fyllt 50. Han ville bara väl, även om det mesta gick på tok.

Lilla fröken har också fyllt 50, för ett bra tag sedan. Ville hon också bara väl?

Det vet man inte. Men klart är att hon i dag är en snäll person.

Jag vet, jag känner henne.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland