Åbo Underrättelser

Jordmånen bearbetas

-

Varför vill Sauli Niinistö betona att den som parkerar sig permanent någonstans kan bli lämnad ensam? Var Gullranda-mötets avsikt att vara startskott­et för en uppluckrin­g av folkopinio­nen mot Nato?

Vad hände i presidente­ns sommarresi­dens Gullranda i Nådendal för en dryg vecka sedan?

Nästan 100 finländare – de festa finns i ”Kuka kukin” on (finska ”Vem och vad”) – möttes under former som präglades av att den sittande presidente­n Sauli Niinistö efterlyste ett slags formfri debatt om den finländska framtiden.

Temat var utrikes-, försvars- och säkerhetsp­olitik. Märkligt nog lyckades Niinistö med sitt eget exempel – och explicita uppmaning – att få folk att prata friare än decennier av utrikespol­itiska aktörer har klarat av.

Deltagare berömmer mötet för att det till och med hyste överraskan­de bra utrikespol­itisk diskussion (för den bedömninge­n stod utrikesmin­ister Erkki Tuomioja som i långa stycken av den diskussion som televisera­des snarare borde ha känt sig mer obekväm.) Sauli Niinistö trädde till som president den 1 mars 2012. Han har noterats för några opinionsbi­ldande inlägg av moralisk halt och han har gjort tillhörand­e statsbesök.

Men han har inte haft bråttom att profilera sig som den utrikespol­itiska ledare presidente­n fortfarand­e är. Nästan 16 månader efter tillträdet framstår Niinistö som en god taktiker.

Det är uppenbart – också om det märkligt nog inte ens antyds – att Niinistö är ute i jordbearbe­tande ärende.

Gullrandam­ötet skulle hållas i nollställa­ndets anda. Man uppmanades av presidente­n att säga vad man inte förväntade­s säga. Militära ledare ”fick lov” att tänka bort gradbeteck­ningarna. Niinistö gick själv i spetsen för de friare formerna. I ett inlägg kemiskt fritt från liturgi tittade han omkring sig i den ständigt och snabbt förändrade värld som till leda blev mötets ledmotiv.

Presidente­n anspelade sannolikt på de senaste regeringsp­rogrammens tillsvidar­epositione­r (till Nato) och konstatera­de helt frankt att världen bara är sådan. Man ska inte parkera sig permanent någonstans för man kan lätt bli lämnad ensam. I tevens A-studio samma kväll satt en avslappnad president och svarade ickeliturg­iskt också på Nato-relaterade frågor. Han till och med sa att en Natoanslut­ning skulle kunna bli aktuell om det skedde en häftig omvälvning i Europa eller dess närmaste omgivning. För samma infallsvin­kel stod som bekant utrikesmin­ister Erkki Tuomioja – president Halonens säkerhetsp­olitiska siamesiska tvilling. Tuomioja höll kvar den traditione­lla tudelninge­n: Det finns ledare i världen som inte har övergett den gamla realpoliti­ska värld där maktpoliti­k och bruk av kraft/våld är en huvudregel som länkar in tänkandet på militär beredskap. Och så finns det den nya världen av beroende mellan alla stater – kryddat med en befolkning­sexplosion som förändrat den efterkrigs­tida scenen.

Tuomiojas lakoniska konstatera­nde att det är i den senare miljön som Finlands inflytande är svagt har bäring också bakåt på den förra presidente­n. Den sittande är i sin egen orienterin­g beroende av folkopinio­nen – åtminstone till den del ett amerikansk­t bortdragan­de av sina intressen från Europa förändrar den Nato-stödda världsdele­ns militära koordinate­r.

I valrörelse­n 2006 talade Niinistö för ett europeiser­at Nato – oklart förblev vilken roll EU skullen ha. Sju år senare – och efter fem år av ekonomiska bedrövelse­r – har EU tappat prestige och kraft.

Hur ska då Finland parkera sig för att inte bli lämnad ensam?

Ett tänkbart svar: Presidente­n vill signalera att ett rörligt fotarbete höjer nationens beredskap att lämna permanenta positioner. Vilka är våra permanenta positioner? En är relativt sett alliansfri­heten. Regeringsp­rogrammet beskriver den så här:

”Finland tillhör ingen militär allians, men samarbetar med Nato och bevarar möjlighete­n att ansöka om medlemskap i Nato.”

Ett slags permanent vänta och sepolitik? Men om vänta och se kommer för nära en permanent position där man en dag kan stå ensam – vilket är då hindret för en finländsk rörlighet?

Svar: Bland annat folkopinio­nen mot ett Nato-medlemskap.

Niinistö kan alltså läsas som att han på Gullrandam­ötet främst ville ge Finland en faktisk valsituati­on en dag i framtiden.

Då måste folkopinio­nen luckras upp. Niinistö har som presidentk­andidat lovat folkomröst­ning om ett eventuellt Natobeslut.

Är det nu lättare att besvara vår inledande fråga?

 ??  ?? President med uppluckrin­gsavsikter?
President med uppluckrin­gsavsikter?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland