Åbo Underrättelser

Grüssners återkomman­de dumheter

- ÅBO UNDERRÄTTE­LSER: TEL: (02) 274 9900. E-POST: NYHETER@FABSY.FI Risto Nurmela

Det

är med stigande förvåning jag iakttar vilken förbluffan­de okunskap Kaj Grüssner blottar då han utdelar tvärsäkra sanningar i sina kolumner i ÅU. Nu senast, 20.6.2013, upplyser han oss om att investerin­gar i infrastruk­tur inte leder till ökad ekonomisk aktivitet. Han utgår från att man menar att de vägar och järnvägar etc. man bygger med sin blotta existens skulle göra det. Det som ligger bakom tankegånge­n är dock att infrastruk­turbyggen ger arbetsplat­ser medan de pågår, vilket ökar köpkraften. Man bygger inte vägar etc. som inte behövs utan tajmar behövliga investerin­gar så att de förverklig­as då behov av stimulans föreligger. Elementärt, min käre Grüssner!

När det gäller låntagning stämmer det att staten i stor utsträckni­ng inte betalar tillbaka sina lån. Det som Grüssner missar är att lånens storlek i förhålland­e till BNP och således statens skatteinko­mster minskar med ekonomisk tillväxt. USA:s statsskuld efter andra världskrig­et flerdubbla­des under de påföljande årtiondena absolut sett, men krympte till en bråkdel i förhålland­e till BNP. Det gäller bara att använda de lånade pengarna rätt, så att de genererar tillväxt. (En annan fråga är förstås hur länge ekonomin kan fortsätta växa, men jag har inte uppfattat Grüssner som en anhängare av degrowth-rörelsen...)

Påståendet att inga andra länder än Estland och Lettland gjort annat än pratat om nedskärnin­gar får mig att fråga: Bryr du dig överhuvud taget om att ta reda på fakta? Spanien? Portugal? Att åtdragning av svångremme­n gör krisen värre är hur enkelt som helst att förstå, men Grüssner klassar det som vansinnigh­eter. Inte första gången. Här har vi minsann att göra med upprepade dumheter.

Grüssner svarar aldrig på kritiken utan har gett mig sista ordet gång efter annan. Månne han ens läser ÅU? Fast å andra sidan förstår jag nog att det inte är så kul att medge sina tillkortak­ommanden. Men kan man inte lära sig för kommande kolumner?

”Man bygger inte vägar etc. som inte behövs utan tajmar behövliga investerin­gar så att de förverklig­as då behov av stimulans föreligger. Elementärt, min käre Grüssner!”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland