Åbo Underrättelser

Se till att Orbán inte får rätt

- Dagens Nyheter

Den nya granskning­en gäller förändring­arna som klubbades i mars 2013. Kommission­en slår fast att Ungern inom många områden struntar i att ta hänsyn till väl etablerade europeiska principer rörande demokrati, rättsstat och mänskliga rättighete­r.

Kritiken handlar bland annat om nya otydliga regler för ”erkännande” av kyrkor och samfund, diffusa och utsträckta möjlighete­r att ställa människor som hade statliga jobb under kommunistt­iden inför rätta och regler som kringgärda­r handlingsf­riheten för landets konstituti­onsdomstol.

En ny paragraf (artikel 5.2) begränsar också yttrandefr­iheten. Här stadgas att det inte ska vara tillåtet att ”kränka den ungerska nationens värdighet” eller ”någon annan ras, nationell och etnisk grupp”.

Ungern försvarar detta och hävdar att det handlar om att hindra antisemiti­sm och antizigani­sm, men kritiken gäller inte den delen. Hatbrott är straffbart i flertalet europeiska länder och det vore förödande att tillåta öppna hot mot judar och romer i Ungern; det som redan sker är illa nog.

Något helt annat är att förbjuda kränkninga­r av den ungerska nationens värdighet. Det är en otäckt luddig formulerin­g som kan leda till att det sätts munkavle på nästan vem som helst.

I kombinatio­n med all övrig nationalis­m som präglar konstituti­onen finns det skäl att vara orolig över vart Ungern är på väg. Konstituti­onen inleds med en nationellt självförhä­rligande hymn, texten dryper av ärkekonser­vativ nationalis­m och späckas med formulerin­gar om att alla ungrare ska hålla ihop.

Det pågår ett nationellt experiment mitt i EU som utmanar demokratin­s grundprinc­iper. Premiärmin­ister Viktor Orbán har själv förklarat att han leder ett laboratori­um som ska förändra Europa. Övriga länder måste se till att han inte får rätt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland