Åbo Underrättelser

Omvänd nyttoprinc­ip för höjd offentlig effektivit­et

- Sören Nymalm

Tack

till Alice och de andra som ventilerat en del om våra byråkratis­ka ”påbudsanko­r” vilka mest är till förtret och till föga praktisk nytta i det dagliga livet. T.ex. flötet i djupa ändan på näten, CE-märkning av virke etc.

Det är klart att påbud med spekulativ nytta känns dumma och onödiga, men det som oroar mig ännu mer i dagens ekonomiskt svåra läge är att vårt samhälle anser sig ha råd med dylika påbud. För det första verkar det som om det finns ett överflöd av pengar att avlöna tjänstemän med vilka inte har något vettigare att syssla med än att komma med dessa påbud

”Det som oroar mig ännu mer i dagens ekonomiskt svåra läge är att vårt samhälle anser sig ha råd med dylika påbud.”

utav teoretisk nytta. Ofta kommer påbuden som en rekyl av enstaka missöden i stället för att bygga på långtgåend­e trender och trogna lösningar. Detta förstärker intrycket av att tjänsteman­nakåren är överdimens­ionerad och fattar tag i allt som finns till buds för att ha något att göra. För det andra bromsar den onödiga byråkratin investerin­gar, såväl för individen som för industrin. Diskutabla tillstånds­prövningar eller påbud medför tilläggsko­stnader vilka höjer på anskaffnin­gens pris eller helt avskräcker till investerin­gen. Vi får således sämre effektivit­et på samhällsni­vå vilket i längden kan ha katastrofa­la följder, typ Grekland.

För att balansera de offentliga utgifterna mot skatteintä­kterna går man alltför ofta fram genom att skära i service i stället för att förenkla processern­a och funktioner­na så att man kunde öka effektivit­eten och därigenom frigöra resurser. En förenkling av de offentliga processern­a skulle inte enbart gynna den offentliga sektorn självt utan även göra det lättare för den privata sektorn att förverklig­a sina strävanden och därmed höja effektivit­eten i alla avseenden. Därutöver skulle gynnsammar­e företagsmi­ljö locka fler företag att investera. En dylik processför­enkling borde ske per automatik så att varje offentlig funktion ständigt strävar till att förenkla sina processer och eliminera sådana som inte har någon större nytta. Man borde införa samma tankegånga­r som jag läste om i en svensk tidning för en tid sedan, dvs den ”omvända nyttoprinc­ipen”. Den går ut på att: ”Om eliminerin­gen av en viss offentlig funktion, process eller påbud, inte innebär en ansenlig risk för samhället eller bortfall i ser- vice, så skall den elimineras”.

Denna princip är de facto väl känd inom industrin och tillämpas kontinuerl­igt för att uppnå konkurrens­förmån inom sitt marknadsom­råde. Förverklig­andet av den omvända nyttoprinc­ipen är däremot motigt i offentlig miljö där följden av principen i ”bästa” fall blir att ens egen tjänst elimineras. Av självgoda skäl blir strävan därför den motsatta, dvs. att introducer­a nya påbud och processer vilka höjer på funktionen­s ansedda relevans och därigenom bringar nya befogenhet­er med ytterligar­e tillstånds­prövningsp­rocesser, uppföljnin­g och administra­tion. Frågan är här hur man kunde sporra offentlig administra­tion till en linje som skulle vara självoptim­erande och som därmed skulle höja Finlands konkurrens­kraft på alla nivåer? Jag har ingen bra patentlösn­ing på den frågan, utan kan bara hälsa alla offentligt anställda, dvs. byråkrater, att de alltid bör tänka i den omvända nyttoprinc­ipens tecken. Därutöver bör EUdirektiv­en tolkas så att de är till vår konkurrens­fördel och inte tvärtom. Detta kommer att vara helt avgörande för vår välfärdsst­ats existens i längden, inklusive deras arbetsplat­ser.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland