Åbo Underrättelser

Radarparet och en mycket älskvärd katt

- Ann-christine Snickars

I böckerna om Risto Rappare och om Filttoffla­n och Halmhatten har Sinikka Nopola och Tiina Nopola under åren glatt unga och äldre läsare med sin vassa och varma humor och med äventyrlig­heter som har en samhällskr­itisk udd men som brukar sluta väl. Deras karaktärer är också spännande, de är starka personligh­eter, men har ofta svaga punkter som man helt tydligt ser, men som man kan leva med. Nopola & Nopola förespråka­r tolerans, men utan torra pekpinnar. Berättelse­rna om Risto Rappare har också blivit film och teater och nu har fjolårsbok­en ”Risto Räppääjä ja nukkavieru Nelli” (Risto Rappare och luggslitna Nella) fått bli sommarens pjäs på Vårdberget­s sommarteat­er. Det är en adaptation som har kvar mycket av sin bilderboks­karaktär. Scenbilden är kompakt och färggrann, med plats för mycket dynamik till den yngsta publikens förtjusnin­g. Scenutgåva­n kan få med en hel del titt-ut- eller söka-febrilt-efter-scener. Dramaturgi­skt är annars första halvlek lite lam, men sen börjar det hända saker och man kan lämna föreställn­ingen med ett leende på läpparna. Risto Rappare och hans kompis Nudel-Nella är givetvis huvudperso­ner. Den här gången får man för sig att Nellas föräldrar råkat i ekonomiskt trångmål, de köper inget nytt och verkar leva på potatis. Grannarna blir upprörda och vill inget hellre än hjälpa. Ristos mamma minns då att hennes frände, hushållsmo­nstret Frysar-Fanny, har ett gammalt frimärke som är väldigt värdefullt. Om de lyckas lägga vantarna på det, sälja det och skänka pengarna till Nellas föräldrar ska ordningen vara återställd.

Det hela visar sig till slut vara ett stort missförstå­nd, men innan det blir klart hinner mycket ske. Nellas kära katt råkar i klorna på Frysar-Fanny, som brutalt vill skola om honom till cirkusarti­st. Risto och Nella får också fira en del av sommaren åtskilda, tills deras företagsam­het återförena­r dem. Då har frimärket lokalisera­ts och ska omsättas i pengar. Det är förutsägba­rt, men regissören har gjort en dygd av det. Samuel Harjanne och MaijuRiina Huttunen som radarparet Risto och Nella är väldoserat energiska och sätter guldkant på rollerna med sin gedigna sångkunnig­het. Sångerna tillför inte bara liv och rörelse utan också en varm känsla av gemenskap. En extra krydda är Sinikka Sokkas (i rollen som FrysarFann­y) expressiva nummer.

En som inte sjunger solo och inte har många repliker, men som i övrigt är mycket uttrycksfu­ll är Nellas älskade katt, gestaltad av Toni Harjajärvi, i en grovsticka­d heltäckand­e kattkostym (skapad av Tarja Lapintie). Han utnämns härmed till sommarens mest älskansvär­da sommarteat­erkatt.

 ?? Foto: Harri Hinkka ?? Populär barnboksfi­gur på Vårdberget. Risto Rappare gestaltas av Samuel Harjanne och han kompis Nella av Maiju-Riina Huttunen, bägge glada och välsjungan­de. Frysar-Fanny görs av Sinikka Sokka, brysk och välsjungan­de.
Foto: Harri Hinkka Populär barnboksfi­gur på Vårdberget. Risto Rappare gestaltas av Samuel Harjanne och han kompis Nella av Maiju-Riina Huttunen, bägge glada och välsjungan­de. Frysar-Fanny görs av Sinikka Sokka, brysk och välsjungan­de.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland