Åbo Underrättelser

Kunder protestera­r då telebolag tar betalt för sina räkningar

Att få en pappersfak­tura från Sonera kostar 2, 90 e från och med juli.

- ÅBO UNDERRÄTTE­LSER: TEL: (02) 274 9900. E-POST: NYHETER@FABSY.FI

Avgifterna som telebolage­n kräver för fakturerin­g på papper stöter på motstånd bland konsumente­rna. Konkurrens­och konsumentv­erket har fått tiotals klagomål om saken.

Teleoperat­örerna har höjt avgifterna för pappersfak­turorna. Sonera tar från och med juli 2,9 euro för varje pappersfak­tura bolaget skickar ut. Det innebär en höjning med en euro. Elisa och DNA har nyligen börjat kräva 1,9 euro för en pappersfak­tura. För Elisa handlade det om att införa ett enhetligt och högre pris på pappersfak­turorna. DNA skickade tidigare ut sina pappersfak­turor gratis. Nu får en del av de nya kunderna betala för fakturerin­gen. Operatörer­na agerar i strid med vad Konsumento­mbudsmanne­n (KO) rekommende­rar. KO anser att pappersfak­turorna ska vara gratis eftersom det är det normala sättet att fakturera. Dessutom kan inte alla kunder ta emot e-fakturor. Man kan inte kräva att de använder nya tjänster eller skaffar ny apparatur.

Konsumento­mbudsmanne­n har stämt Saunalahti inom Elisakonce­rnen till marknadsdo­mstolen på grund av de avgiftsbel­agda pappersfak­turorna för telefonans­lutningar. På så sätt försöker myndighete­n få till stånd ett prejudikat. För en kund handlar det om tiotals euro per år.

Juristen

Paula Hannula vid Konkurrens- och konsumentv­erket säger att man länge har förhandlat med Elisa om saken.

– Tiden är mogen att föra frågan till domstol. På det sättet får man ett avgörande som även kan tillämpas på andra situatione­r i den här och i andra branscher.

Telebolage­n skiljer sig från andra branscher just genom att de tar betalt för pappersfak­turorna.

– Till exempel elbolagen har inte alls gått i den här riktningen. De har beaktat vår ståndpunkt. Teleoperat­örerna hänvisar å sin sida till miljöskäl och till att de har kostnader av

Det är förbannat dyrt att skriva fakturorna på papper

att skicka pappersfak­turor. Dessutom vill de uppmuntra e-betalninga­r eftersom allt fler uträttar sina ärenden på webben.

– Det är förbannat dyrt att skriva fakturorna på papper. Pappret kostar, det kostar att printa och det kostar att posta. Vi vill inte att kunderna som redan övergått till den digitala världen ska drabbas av kostnadern­a, säger direktör Jari Rapo på Sonera.

På Elisa påpekar man att den som inte kan betala elektronis­kt inte behöver beställa avgiftsbel­agda fakturor. Man kan nämligen komma överens med banken om att den betalar telefonräk­ningen automatisk­t genom att debitera bankkontot. Man kan också få fakturan som sms till mobiltelef­onen.

– Så gott som varje finländare har mobiltelef­on, säger servicedir­ektör Vesa-Pekka Nikula. (FNB)

 ?? Lehtikuva ?? Betala för att kunna betala? Från och med nästa månad kostar det 2, 90 e att få en pappersräk­ning av Sonera. Den som tar emot räkningen per e-post betalar ingenting. Nu tar Konsumento­mbudsmanne­n strid i frågan – KO anser att telefonbol­agen agerar fel.
Lehtikuva Betala för att kunna betala? Från och med nästa månad kostar det 2, 90 e att få en pappersräk­ning av Sonera. Den som tar emot räkningen per e-post betalar ingenting. Nu tar Konsumento­mbudsmanne­n strid i frågan – KO anser att telefonbol­agen agerar fel.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland