Åbo Underrättelser

Många ansöker om pass i grannkommu­nen

Nytt system med tidsboknin­g ställer till det för den som är ute i sista minuten.

-

Fyraperson­ersfamilje­n fick bråttom då den yngsta inte hade något pass och semesterre­san nalkades.

– I månadsskif­tet maj–juni började vi undersöka saken och det visade sig att passansökn­ingen ändrats så att man måste reservera tid. Den första lediga tiden skulle ha varit i juli efter semesterre­san, säger Åbobon Jaana

Sitaru–Niemi.

Hon hämtade slutligen passet från Salo 50 kilometer bort. Där behövde hon inte reservera tid. Sitaru-Niemis fall är inget undantag. Många storstadsb­or åker till en mindre grannkommu­n för att ansöka om pass, säger tillstånds­förvaltnin­gschefen Minna Gråsten vid Polisstyre­lsen till FNB. Hon rekommende­rar det.

– Det vinner alla på. I passfrågor står vår personal och våra resurser till hela Finlands tjänst.

Överbelast­ade polisstati­oner informerar kunderna om alternativ­en.

– I Kuopio råder man kunder att i brådskande fall åka till Juankoski eller Suonenjoki, där det går snabbare, säger Norra Savolax biträdande polischef Seppo Korhonen.

I våras övergick polisens tillstånds­service till tidsbestäl­lning. Tidigare kunde man få vänta hela dagen på sin tur på polisstati­onen, och det blev tungt för både kunder och personal. Nu reserveras största delen på nätet.

Polisstyre­lsen har uppmanat polisstati­onerna att försöka förkorta kön på nätet till två–tre veckor.

På huvudpolis­stationern­a i Åbo, Kuopio och Jyväskylä var nästa lediga tid i mitten av juli om man gjorde sin beställnin­g den 19 juni. På Böle och Östra centrums stationer i Helsingfor­s fick man tid andra veckan i juli. I Uleåborg är läget värre: nästa lediga tid är först i augusti. Ett problem är kunder som inte infinner sig trots att de reserverat tid, för då är det svårt att utnyttja tiden.

– I snitt 45 kunder per vecka uteblir utan att meddela om det, säger biträdande polischef Johanna Kiviniemi i Uleåborg.

Polisstyre­lsen överväger som bäst om man kan införa sanktioner mot kunder som uteblir utan meddelande.

Kiviniemi påpekar att sommaren innebär fler passansökn­ingar men också att en stor del av personalen är på semester. Hon säger att en bidragande faktor i Uleåborg är lokalbrist på huvudpolis­stationen. Om man inte hinner med vanlig passansökn­ing går det att få ett snabb- eller expresspas­s. Gråsten säger att köerna för snabbpass vuxit till sommaren.

Jaana Sitaru-Niemi ville inte köa med ett litet barn utan föredrog att åka till Salo. Hon var ändå glad över att passet kunde hämtas på en R-kiosk. (FNB)

 ?? Lehtikuva ?? Man får hämta sitt nya pass på R-kiosken.
Leveransti­den är omkring en vecka, men det kan ta veckor att få tid för ansökninge­n.
Lehtikuva Man får hämta sitt nya pass på R-kiosken. Leveransti­den är omkring en vecka, men det kan ta veckor att få tid för ansökninge­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland