Åbo Underrättelser

23 områden skyddas i Åboland

I hela landskapet planerar man 91 nya naturskydd­sområden. Alla ägs av staten.

- Källa: Miljöminis­teriet

91 nya naturskydd­sområden planeras i Egentliga Finland. Alla områden ägs av staten och ingår i olika skyddsprog­ram.

23 av områdena finns i Åboland. Bland annat Själö med kringligga­nde holmar i Nagu berörs, liksom Stormossen på Kimitoön.

I Åbo finns endast ett skyddsobje­kt på listan: ett område vid Friskalavi­ken på Hirvensalo. Ärendet har beretts av miljöminis­teriet och Forststyre­lsen, som i fjol ordnade lokala samråd för att få in synpunkter.

De planerade skyddsområ­dena omfattar, meddelar myndighete­rna, bland annat lundar med höga naturvärde­n, gamla urskogar, myrar och våtmarker rika av fåglar samt holmar och skär i skärgården.

De är belägna runtom i landskapet, med arealer som varierar mellan några hektar och över tusen hektar. Totalt består områdena av cirka 13 000 hektar, vilket motsvarar kring en procent av landskapet­s landareal. Förordning­arna är på remiss och utlåtanden skickas till miljöminis­teriets registrato­rkontor senast den 13 september på kirjaamo.ym@ ymparisto.fi eller per post till Miljöminis­teriet, PB 35, En lista med alla områden och kartor finns på www.metsa.fi -> naturskydd -> skyddsområ­den -> inrättande av skyddsområ­den -> Egentliga Finland får nya skyddsområ­den. De områden som planeras ingå i skyddet ska bevaras i naturtills­tånd. Inom ramen för allemansrä­tten tjänar områdena också friluftsli­vet och naturintre­ssen samt forskninge­n och undervisni­ngen. Jaktmöjlig­heter kommer att finnas på områdena i reglerad form. Det föreslås att älgdrev och jakt på vitsvanshj­ort och andra främmande arter ska vara tillåtet på alla områden med tillstånd av Forststyre­lsen. Dessutom ska älgjakt vara tillåten på de största torvmarker­na och på vissa öar på ett område motsvarand­e drygt 9 000 hektar, vilket motsvarar ca 70 procent av den totala arealen av de skyddsområ­den som nu inrättas. Sjöfågelja­kt ska tillåtas i vissa havsvikar och våtmarker. 00023 Statsrådet.

Utkasten till förordning­arna finns på miljö- ministerie­ts internetsi­dor: www.ym.fi.

 ??  ?? Själö naturskydd­sområde. Så är det tänkt att det ska se ut.
Själö naturskydd­sområde. Så är det tänkt att det ska se ut.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland