Åbo Underrättelser

Ny trend: investera i en bostad via en fond

Banker erbjuder privatkund­er att investera i fonder som äger bostäder.

- ÅBO UNDERRÄTTE­LSER: TEL: (02) 274 9900. E-POST: NYHETER@FABSY.FI

Svängninga­rna på börsen och de ovanligt låga räntorna har på sistone ökat privatpers­oners intresse för att placera i bostäder och fastighete­r.

Hyresbostä­der har kunnat ge en jämn avkastning och värdeöknin­g. För närvarande uppskattas det i Finland finnas cirka 400 000 privatägda hyresbostä­der. De som säljer placerings­produkter har också nappat på trenden. Ålandsbank­en och OP-Pohjola erbjuder numera bostadspla­ceringar i form av fonder.

Harri Hiltunen, vd för Fastighets­förbundet, välkomnar det nya sättet att placera i bostäder.

– Det gör det möjligt att placera i bostäder även med mindre kapital. Man behöver inte äga en hel enrummare, som i till exempel Helsingfor­s lätt kan kosta över hundratuse­n euro. Riskerna är större om man har hela kapitalet bundet i samma bostad.

Man kan sprida risken genom att placera via en fond. Avkastning­en av en bostad kan gå om intet på grund av en dyr renovering eller störningar i hyresbetal­ningen. Hiltunen, som talar för ägarna, säger att möjlighete­rna att placera via fonder är större i en del andra länder. Det placeras särskilt i seniorbost­äder. I USA och Kanada finns det å sin sida åtskilliga börsnotera­de fonder.

Verksamhet­sledaren Anne Viita på hyresgäste­rnas organisati­on anser att det ännu inte syns några tecken på att fonderna som placerar i bostäder har ökat utbudet av hyresbostä­der. Fonderna har ändå en del goda sidor som hyresvärda­r.

– En privat hyresvärd är inte ett dåligt alternativ, men det osäkraste. Hur länge hål- ler han bostaden uthyrd och hur är han som hyresvärd? Placerings­fonder blir stabilare aktörer på hyresmarkn­aden, säger Viita. Utomlands har man dock även fått negativa erfarenhet­er. En del fondbolag som hyr ut bostäder har koncentrer­at sig på avkastning­en och försummat underhålle­t av bostäderna, påpekar Viita.

Sedan tidigare finns det fastighets­fonder i kommanditb­olagsform. De skaffar vanligen kapitalet i ett kör, placerar i fastighete­r och upprätthål­ls en tid som fastställs på förhand. I allmänhet har engångspla­ceringen varit minst 100 000 euro. Efter en viss tid säljs sedan hela innehavet. När det gäller det nya utbudet riktar sig Ålandsbank­en till småplacera­re. Minimis- atsningen är 500 euro. OPPohjola kräver å sin sida en minimiplac­ering på 30 000 euro. Förvaltnin­gs- och inlösnings­kostnadern­a är dock rätt så höga i fonderna.

Marknadsöv­ervakaren Paula Kirppu på Finansinsp­ektionen säger tillsynen av bostadsfon­derna ändras vid årsskiftet. Tillsynen breddas och nya bestämmels­er införs för dem som förvaltar fonderna. (FNB)

 ?? Lehtikuva ?? Pengar placeras i bostäder. De senaste årens låga räntor har ökat intresset hos privatpers­oner att investera i en bostad som man sedan hyr ut. Nu kommer en ny investerin­gsform: hyresfonde­r.
Lehtikuva Pengar placeras i bostäder. De senaste årens låga räntor har ökat intresset hos privatpers­oner att investera i en bostad som man sedan hyr ut. Nu kommer en ny investerin­gsform: hyresfonde­r.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland