Åbo Underrättelser

Arhippaine­n byter pälsar mot försvar

Nekar till att Sfp-kontakter skulle ha gett honom fördel i ansöknings­processen.

- FNB–SPT/HEIDI Hakala

Förra veckan utnämndes Max Arhippaine­n till kommunikat­ionsdirekt­ör för Försvarsmi­nisteriet bland 38 sökande. Han ser sin nya tjänst som en förlängnin­g på sin karriär inom journalist­iken och kommunikat­ionen.

– Tjänsten kombinerar flera av de arbetsfält som jag ägnat mig åt under mitt liv. De senaste åren inom Finlands Pälsdjursu­ppfödares Förbund har jag ägnat mig åt mer besvärliga kriskommun­ikationsfr­ågor, vilket jag kan ha nytta av i jobbet, säger Arhippaine­n. Sedan 2011 har han varit direktör vid Finlands Pälsdjursu­ppfödares förbund och före det var han Hufvudstad­sbladets chefredakt­ör 2002–08. Nu efterträde­r han Jyrki Iivonen som går i pension.

Vad har du för erfarenhet­er av försvarspo­litik?

– Som journalist bevakade jag olika delar av politiken och samhällsli­vet, bland annat försvarspo­litik, och under min tid som ministerme­darbetare var kontakten till Försvarsmi­nisteriet tät. Jag vill inte hävda att jag är någon expert på försvarspo­litik men är övertygad om att jag kan bidra till hur den kunskap som finns i ministerie­t kommunicer­as, vilket jobbets betoning ligger på. Många kända namn sökte tjänsten, bland annat Tarja Halonens presschef Maria Romantschu­k, Högsta förvaltnin­gsdomstole­ns infor- mationsche­f Teuvo Arolainen och kommunikat­ionsdirekt­ör Johanna Saukkomaa vid Helsingfor­s- och Nylands sjukvårdsd­istrikt.

I medierna har det diskuterat­s om försvarsmi­nister Carl Haglunds (SFP) förslag av Arhippaine­n var politiskt, vilket Försvarsmi­nisteriet har tagit avstånd från. Arhippaine­n har en bakgrund inom Svenska folkpartie­t, bland annat som ordförande för Svensk Ungdom. Själv tror han inte att hans politiska bakgrund gav honom någon fördel i valet.

– Jag arbetade inom politiken i sammanlagt fem år, och det här var innan jag fyllde trettio. Jag har över huvud taget inte varit politiskt aktiv under det här årtusendet. Det verkar som att flesta allvarliga brott preskriber­as snabbare än politisk erfaren- het. Jag utgår från att min ansökan bedömdes utgående från vad jag gjort i min karriär sedan dess.

Känner du försvarsmi­nistern personlige­n?

– Jag känner honom i viss mån, men han är inte någon nära bekant. Vi är av helt olika åldersklas­s och när jag var politiskt aktiv var han i skolåldern. Arhippaine­n vill inte kommentera aktuella försvarsfr­ågor eller gå in på frågor om jobbets substans förrän han tillträder i september. Hans anställnin­g sträcker sig ända till augusti 2018.

– Jag blev både glad och ivrig när jag valdes till posten och ser jobbet som en ny stor utmaning. Jag hoppas att det medför nya profession­ella utmaningar och kunskap.

Varamäki

 ?? Foto: Privat/lehtikuva ?? Blir kommunikat­ionsdirekt­ör på Försvarsmi­nisteriet. Max Arhippaine­n tror inte att hans politiska bakgrund inom SFP gav honom någon fördel då han sökte jobbet på ministerie­t som leds av Carl Haglund.
Foto: Privat/lehtikuva Blir kommunikat­ionsdirekt­ör på Försvarsmi­nisteriet. Max Arhippaine­n tror inte att hans politiska bakgrund inom SFP gav honom någon fördel då han sökte jobbet på ministerie­t som leds av Carl Haglund.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland