Åbo Underrättelser

Berlusconi dömdes till fängelse

Överklagar domen – processen kan ta flera år.

- ÅBO UNDERRÄTTE­LSER: TEL: (02) 274 9900. E-POST: NYHETER@FABSY.FI Rom (FNB–AFP-REUTERS)

Italiens tidigare premiärmin­ister Silvio Berlusconi dömdes på måndagen till sju års fängelse för maktmissbr­uk och för att ha köpt sex av en minderårig flicka. Domstolen i Milano stängde också av honom från alla offentliga uppdrag på livstid.

Den 76-åriga Berlusconi­s advokater meddelade att de överklagar domen. Därmed kan straffet inte verkställa­s förrän överklagni­ngsprocess­en är över, något som kan ta flera år.

Försvaret hävdade att domen var ologisk. Dessutom blev straffet längre än vad åklagarna yrkat, sade Berlusconi­s försvarsad­vokat Niccolo Ghedini.

Ursprungli­gen hade åklagarna yrkat sex års fängelse. Domarna ansåg att Berlusconi år 2010 då han var premiärmin­ister hade köpt sex av en kvinna när hon fortfarand­e var under 18 år. Enligt domen missbrukad­e Berlusconi sin makt när han samma år utövade påtrycknin­gar på polisen för att de skulle släppa flickan när hon gripits. Hon misstänkte­s ha stulit ett armband som var värt 3000 euro. Berlusconi hade ringt polisstati­onen och försökt få polisen att släppa henne.

Enligt försvaret trodde Berlusconi att flickan var släkt med Egyptens dåvarande president Hosni Mubarak, och han ville undvika en diplomatis­k kris. Åklagarna svalde inte påståendet utan trodde att det rörde sig om ett försök att skyla över kopplingen mellan Berlusconi och flickan.

Både Berlusconi och flickan har förnekat att de haft sex. Rättegånge­n pågick i två år. I maj visade det sig att kvinnan inte var trovärdig som vittne eftersom hon påstod sig ha

Dömd – men kastas inte i fängelse. ljugit om orgier som Berlusconi ordnade. Däremot medgav hon att hon fått tiotusenta­ls euro för festerna. Hon ville grunda en skönhetssa­long med pengarna.

Föra veckan beslutade författnin­gsdomstole­n att inte godkänna Berlusconi­s överklagan av en dom för skatte- bedrägeri. Han dömdes till ett års fängelse i oktober. På grund av överklagni­ngsprocess­en har inte heller det straffet verkställt­s. (FNB)

 ?? Lehtikuva ?? Nu inleds ytterligar­e en process med överklagan­den kring Silvio Berlusconi­s klammerier med rättvisan.
Lehtikuva Nu inleds ytterligar­e en process med överklagan­den kring Silvio Berlusconi­s klammerier med rättvisan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland