Åbo Underrättelser

Turkiet allt svårare dilemma för EU

Tyskland tvekar: har landet en plats i unionen?

- Luxemburg (FNB–TT)

Med bara en vecka kvar till nästa EU-utvidgning väcker fortsättni­ngen huvudbry hos unionens utrikesmin­istrar.

Framför allt Tyskland tvekar om såväl Serbien som Turkiet. Turkiets hårdföra agerande mot den senaste tidens demonstrat­ioner har fått flera EU-länder att ifrågasätt­a de förhandlin­gar om EU-medlemskap som så sakteliga pågår. På måndagen var det fortfarand­e högst osäkert om ett nytt så kallat förhandlin­gskapitel kan öppnas på onsdag som planerat.

– Vi kan inte ignorera vad som skett de senaste veckorna, sade Tysklands utrikesmin­ister Guido Westerwell­e i Luxemburg på måndagsmor­gonen.

Svenske kollegan Carl Bildt talade för sin del emot ett avbrott i inträdespr­ocessen.

– Vi kan inte ändra EU:s strategi på grund av nervositet i ett eller annat hörn. Vår politik är inte inriktad på dagar eller veckor. Den är inriktad på år och årtionden och för Europas framtid, sade Bildt. Tyskland tvekar även om huruvida det är rätt att ge Serbien ett datum för när landets förhandlin­gar om EU-medlemskap kan starta. Efter vårens serbiska islossning i relationer­na till Kosovo tycker dock Bildt att EU måste göra sitt.

– Vi har sagt att de ska uppnå vissa saker. De har uppnått dessa saker. Det gäller både Serbien och det gäller Kosovo och då är det viktigt att vi står vid vår del av den överenskom­melsen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland