Åbo Underrättelser

Inter och TPS mot lag från pyttelände­r

Spelar mot lag från Luxemburg och Färöarna i Europakval­et..

- Axel Vikström

Igår lottades matchparen för den första och andra kvalomgång­en av Europa League. Både FC Inter och TPS har kvalificer­at sig för turneringe­ns kvalspel genom att de under fjolårssäs­ongen placerade sig på andra respektive tredje plats i den inhemska ligan. Inter inleder sitt Europaäven­tyr med att resa till Färöarna och möta Vikingur Gøta.

Klubben, som är grundad så pass sent som 2007, är regerande cupmästare och spelar sina hemmamatch­er på ön Eysturoy. I ligan placerade de sig däremot först på femte plats, och sett till den nivå som den färöiska ligan håller borde detta bli en munsbit för Åbolaget. TPS får också börja på bortplan, närmare bestämt i Luxemburg. Där väntar de luxemburgs­ka cupmästarn­a Jeunesse Esch, som vid sidan om cuptriumfe­n slutade på en tredje plats i serien. Trots att klubben är landets överlägset mest framgångsr­ika med hela 28 ligatitlar i bagaget lär de inte ställa till med alltför stora bekymmer för TPS. Det mest skräckinja­gande som motståndar­na har att bjuda på är nog att

Europeiskt motstånd. lagets anfall leds av en kille vid namn Ibrahimovi­c.

Så länge som Åbolagen klarar av att hålla huvudet kallt och undvika att underskatt­a sina motståndar­e ligger vägen mot avancemang vidöppen. Övriga finländska lag som deltar i turneringe­n är FC Honka och IFK Mariehamn. Ålänningar­na, som tilldelats en plats i kvalet tack vare att de ifjol toppade ligans fair play-tabell, inleder i första omgången hemma mot FC Inter Bakı från Azerbadjan medan cupmästarn­a Honka går in i andra rundan mot polska Lech Poznan. I Poz- nan lirar för övrigt Åbobördige Kasper Hämäläinen, som således får spela även bortamatch­en på hemmaplan. Tidigare under eftermidda­gen lottades även den första kvalomgång­en i Champions League, där Finlands enda representa­nt HJK ställs mot estländska JK Nõmme Kalju. ■ Europa Leagues första omgång spelas den 4 juli och returmatch­erna äger rum en vecka senare. Eftersom FC Inter och TPS delar hemmaarena är det möjligt att speldatume­n ändras.

 ?? Åu-foto ?? TPS och Inter spelar Europakval på Veritassta­dion i Åbo i mitten av juli.
Åu-foto TPS och Inter spelar Europakval på Veritassta­dion i Åbo i mitten av juli.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland