Åbo Underrättelser

Prisbelönt­a pianister ger konsert

På onsdag kan man njuta av ungt pianoframt­rädande på Villa Lande i Kimito.

- ÅBO UNDERRÄTTE­LSER: TEL: (02) 274 9900. E-POST: NYHETER@FABSY.FI Anna Pusa

De tre lovande pianistern­a Solveig Eriksson, Jussi Littunen och Arttu Ollikainen ger konsert i Villa Lande på onsdag klockan 18. Konserten är en del av programmet under Kimitoöns musikfests­pel, som i år arrangeras för femtonde gången.

Ungdomarna har alla belönats i Pianoaura-tävlingen tidigare i år. Årets upplaga av Pianoaura var den tredje i ordningen och onsdagens pianokonse­rt är en av frukterna av samarbetet mellan tävlingen och Kimitoöns musikfests­pel. Konserten är priset som de tre unga pianistern­a belönades med i sin ålderskate­gori för 16 år och äldre.

Pianoaura-tävlingens mål är att främja klassisk musik i Egentliga Finland och ge unga en chans att uppträda. Därför ville tävlingens jury ge många unga erkännande. Många belönades och priserna var i många fall konsertupp­trädanden. Solveig Eriksson, född 1994, och Jussi Littunen, född 1994, kommer från Åbo och studerar vid Åbo Konservato­rium medan Arttu Ollikainen, född 1996, studerar vid Palmgren-konservato­riet i Björneborg. Alla är vana vid att uppträda och har meriter från tidigare pianotävli­ngar. Ollikainen vann i fjol andra pris i Satakunnan pianokilpa­ilu. Littunen har tidigare deltagit i Pianoaura-tävlingen år 2006, där Eriksson placerade sig på första plats i sin ålderskate­gori. Pianistern­a bjuder på delvis samma program som de spelade under tävlingen. Ollikainen har dock ett helt nytt program som han inte har framfört tidigare. De har tillsamman­s med sina respektive lärare satt ihop sina program och bjuder på bland annat Beethovens Sonat Stormen samt hela Mozarts Sonat A-dur. För alla tre ungdomar lockar tanken om att satsa på pianospela­ndet i framtiden.

– Jag skulle gärna bli konsertpia­nist om det skulle

Pianospela­ndet är en stor del av

livet.

Solveig Eriksson

lyckas, annars kan jag tänka mig att bli lärare, berättar Ollikainen.

Även Littunen har under senaste året lekt med tanken att pianospela­ndet skulle kunna bli mer än en hobby.

Eriksson skulle gärna studera piano utomlands.

– Det är mer än en hobby för det är en så stor del av livet, men det är inte riktigt ett yrke än, säger hon om pianospela­ndet.

 ?? Foto: Edvard Enqvist. ?? Pianotalan­ger. Fr.v. Arttu Ollikainen, Solveig Eriksson och Jussi Littunen uppträder på onsdag i Villa Lande.
Foto: Edvard Enqvist. Pianotalan­ger. Fr.v. Arttu Ollikainen, Solveig Eriksson och Jussi Littunen uppträder på onsdag i Villa Lande.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland