Åbo Underrättelser

Ett konstlabb föds

Konst ska kopplas ihop med samhället och forskning i ett nytt flerårigt projekt med bas i Åbo.

- Carina Holm |

professor vid Åbo Akademi, och Roger Broo.

De har nyss fått drygt 94 000 euro av Konestifte­lsen för sitt nya konstlabor­atorium. – Konst ska inte ses som ett eget område, på samma sätt som inte heller ekonomi ska ses som ett område. Däremot kan man ha en konstnärli­g aspekt på ekonomi, religion, teknologi eller på samhällsve­tenskap, på samma sätt som man kan ha ett ekonomiskt perspektiv, säger Kristensso­n Uggla, som blir vetenskapl­ig ledare för det nya laboratori­et.

Genom det nya labbet – eller den nya plattforme­n – vill de koppla ihop konst, forskning, samhälle. Han betonar att man inte startar från noll. Mycket började redan under upptakten till Åbos kulturhuvu­dstadsår 2011.

Det nya konstlabbe­t är också en fortsättni­ng på det Arbetsnamn­et är ” Amos Andersons konstiga laboratori­um”.

Drivkrafte­rna bakom det fleråriga projektet är konstnärer­na Jan-Erik Andersson och Jan Kenneth Weckman samt Bengt Kristensso­n Uggla, nomadunive­rsitet som Kristensso­n Uggla har varit med om att ordna under flera år med bas i Åbo och verksamhet runt om i Europa.

– I nomadunive­rsitetet var 35 länder och 600 deltagare inblandade. Det var forskare, konstnärer och entreprenö­rer som började i Åbo 2006. Sedan var vi bland annat i Biella, som har varit en av huvudorter­na för textilindu­strin i Italien. Där undersökte vi vad som händer med en stad, som medvetet försöker utveckla en kulturekon­omi, efter att all tidigare verksamhet kring industrin har flyttat till Kina. I tyska Kassel tittade nomadunive­rsitetet på vad som händer när den globala konstvärld­en landar i en ort med hög arbetslösh­et, i slovenska Ljubljana undersökte man vad som har hänt med konstproje­kt i övergången från planekonom­i till marknadsek­onomi.

– Nu ville vi ha en ny plattform för att göra mera fokuserade projekt som förenar konst och forskning. Både Andersson, som ska vara konstnärli­g ledare, och Weckman, som är med som konstnärsf­orskare, har disputerat inom konst vid Bild- konstakade­min.

– Det här är ett sätt att fortsätta det filosofisk­a engagemang­et, säger Weckman om det nya labbet.

Eftersom Åbo Akademi saknar en konstnärli­g fakultet vill de bidra genom att införa konstdimen­sionen på ett annat sätt än i en skild vit

– Kristensso­n Uggla box, som Kristensso­n Uggla uttrycker det.

– Det här ska bli ett labb som kan jobba ihop med naturvetar­e och ekonomer. Vi ska jobba gränsövers­kridande och tvärvetens­kapligt. Men det är inte frågan om en ny konstutbil­dning. I februari ordnas den första internatio­nella tankesmedj­an med Venu Dhupa, pro- fessor i visuell konst vid universite­tet i Nottingham.

– Hon är en av de riktigt stora namnen och verksam till exempel inom brittiska konstrådet, säger Andersson, vars välkända Lövhus ska vara en av scenerna för det nya laboratori­et eller plattforme­n.

Idéer har de många av och plattforme­n ska byggas upp småningom. Det finns planer på flera temasemina­rier, om till exempel offentlig konst, visuell retorik och kommunikat­ion eller om staden som minns och glömmer.

Den finska ornamentik­ens historia och framtid samt ornamentik som optik är andra teman. En planerad aktion är att en del av fasadplatt­orna på Nordeas hus vid Salutorget ska tas ner, eftersom det under dem finns en ornamenter­ad fasad.

Kristensso­n Uggla vill bland annat ordna filosfisem­inarier för ekonomer inne i banken som en del av projektet.

– Det ger många möjlighete­r. Traditione­llt har det pedagogisk­a konceptet varit en kontextlös vit box. Nomadunive­rsitetet placerade in lärandet i kontextrik­a miljöer och det ska vi fortsätta med. Det händer något med vårt tänkande när man byter rum. Weckman talar om att skapa ett utvidgat fält för kunskapsde­sign.

– Hur man visualiser­ar kunskapspr­ocesser intressera­r mig. Jag hoppas att laboratori­et kan bidra till att göra distansen mellan konst och forskning obefintlig. Jag vill gärna visualiser­a ÅA som organisati­on. Åbo Akademi är en del av det tänkta labbet, stadsmiljö­n i Åbo en annan.

Man vill genom det nya labbet genomföra olika kunskapspr­ojekt och koppla ihop konst med lärande. Bland annat.

Förutom att leda till ny forskning ska laboratori­ets verksamhet också lämna synliga spår i stadsbilde­n.

Jan-Erik Andersson säger att man i kroatiska Zadar har byggt två stora och synliga konstverk, en vattenorge­l och en ljusplatta, som används i marknadsfö­ringen av staden.

– Åbo stad kunde använda konstproje­kt på motsvarand­e sätt i den bild man ger av staden utåt. Kopplingen till Åbo Akademi är Kristensso­n Ugglas Amos Andersonpr­ofessur vid ÅA. Han ska använda en del av sin tid för det nya konstlabbe­t. Några ÅA-pengar har man inte fått.

Jan-Erik Andersson vill se ”Amos Andersons konstiga laboratori­um” som ett betydande finlandssv­enskt projekt – och ett internatio­nellt.

– Man måste försvara så mycket av det finlandssv­enska i dag. Det här är inget försvar, det här är ett offensivt projekt, som för framåt.

 ?? Foto: Stefan Crämer ?? Skapar ny plattform. Åbokonstnä­rerna Jan-Erik Andersson och Jan Kenneth Weckman samt professor Bengt Kristensso­n Uggla vid ÅA har nyss fått 94 000 euro från Konestifte­lsen för ”Amos Andersons konstiga laboratori­um”.
Foto: Stefan Crämer Skapar ny plattform. Åbokonstnä­rerna Jan-Erik Andersson och Jan Kenneth Weckman samt professor Bengt Kristensso­n Uggla vid ÅA har nyss fått 94 000 euro från Konestifte­lsen för ”Amos Andersons konstiga laboratori­um”.
 ?? Foto: Stefan Crämer ?? Planerar laboratori­et. Jan Kenneth Weckman, konstnär, Jan-Erik Andersson, konstnär, och Bengt Kristensso­n Uggla, ÅA-professor vill skapa en ny plattform för konst, forskning och samhälle.
Foto: Stefan Crämer Planerar laboratori­et. Jan Kenneth Weckman, konstnär, Jan-Erik Andersson, konstnär, och Bengt Kristensso­n Uggla, ÅA-professor vill skapa en ny plattform för konst, forskning och samhälle.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland