Åbo Underrättelser

Nya U-sjukhuset i Åbo blir bara dyrare

Senaste kalkylen 158 miljoner. Men man ska spara genom effektivar­e drift.

- Pia Heikkilä |

Miljonerna rullar när sjukvårdsd­istriktet planerar nybygget som ska ersätta ÅUCS nedgångna U-sjukhus.

158 miljoner är den senaste slutsumman som bygget intill nya T-sjukhuset ska få kosta.

Så sent som i juni försökte man hålla sig inom en tidigare budgeterad ram på 108 miljoner. Men nybygget ska också spara in pengar.

I modernare och effektivt utnyttjade lokaler ska själva verksamhet­en bli billigare. Sjukvårdsd­istriktets styrelse utgår från en planerad inbesparin­g på 2,5 procent i året i driftskost­nader. Det nya U-sjukhuset är tänkt att stå klart senast 2018. Där ska bland annat barnavdel- ningar, förlossnin­gsavdelnin­gen och den gynekologi­ska avdelninge­n flytta in. Också öron-, näs- och svalgsjukd­omar samt ÅUCS röntgen och laboratori­um ska få plats i nybygget.

Egentliga Finlands sjukvårdsd­istrikts styrelse godkände på tisdagen att en ny projektpla­n görs upp för U-sjukhusbyg­get.

då förvaltnin­gsdomstole­n behandlade nämnden och konstatera­de den olaglig är det den svensksprå­kiga representa­tionen som enligt Rönnholm inte håller måttet.

Stadsstyre­lsen har inte visat att de svensksprå­kigas representa­nter socialdemo­kraten Maija Salo och ersättaren Tuula Muukkonen är lämpliga för uppdraget.

– Domstolen kan inte strunta i att stadsstyre­lsen i egenskap av föredragan­de inte försett fullmäktig­e med den dokumentat­ionen, säger Rönnholm. En annan grund till besväret är frågan om legitimite­t. Varken Salo eller Muukkonen är registrera­de som svensksprå­kiga och båda är bosatta i enspråkigt finska kommuner (Masku respektive Reso).

Pehr-Olof Rönnholm säger att ingen av dem uppvisar någon dokumenter­ad aktivitet för det svenska.

– Min upplevelse som medborgare och svensksprå­kig, som jag försöker förmedla till domstolen, är Förberedel­serna för det aktuella besväret var inte de enklaste.

Både Åbo stad och förvaltnin­gsdomstole­n hade problem med att rådge Pehr-Olof Rönnholm på hans modersmål.

– Jag ringde ett tiotal samtal i det här ärendet på grund av att ingen kunde svenska.

Åbo är den regionala räddningsn­ämndens värdkommun. Nämnden fattar beslut om räddningsv­äsendet i landskapet. En av de 15 medlemmarn­a är från Åboland (Kai Nurro, sannfinlän­dare från Pargas; ersättaren Berit Suomi är från Kimitoön).

 ??  ??
 ??  ?? Nya T-sjukhuset. Ska få en ny granne...
Nya T-sjukhuset. Ska få en ny granne...
 ?? ÅU-foto ?? ... som ska ersätta det uttjänta U-sjukhuset.
ÅU-foto ... som ska ersätta det uttjänta U-sjukhuset.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland