Åbo Underrättelser

Samarbete för bättre psykvård i Åbo

-

Samarbete ska ge bättre psykvård i Åbo.

Det hoppas Egentliga Finlands sjukvårdsd­istrikt. Distriktet för nu förhandlin­gar med Åbo stad om gemensamma lokaler för psykiatris­k vård.

Distriktet började i oktober planera hurudana lokaler man behöver för psykvården, och kom snabbt fram till att gemensamma utrymmen med Åbo stad skulle ge viktiga synergieff­ekter.

En arbetsgrup­p med representa­nter både för Åbo stad och för sjukvårdsd­istriktet grunnar just nu på lokalfrågo­rna.

Längre fram tänker man sig ett ännu tätare samarbete inom psykvården, eventuellt till och med så att man helt skulle slå samman distriktet­s och stadens psykiatris­ka specialsju­kvård. ÅU skrev 18.4.2013 att nämnden bryter mot avtalet som styr den.

I brådskan att få nämnden tillsatt hade ingen noterat att personen som antogs vara de svensksprå­kigas representa­nt, Kai Nurro (Sannf), var enspråkigt finsk.

Efteråt bestred partiet att det tagit på sig representa­tionsuppdr­aget. Under partiförha­ndlingarna på distriktsn­ivå hade förhandlar­na antagit att den svenska representa­tionen är knuten till Pargas och Kimitoön. Den platsen gick efter kommunalva­let från SFP till Sannfinlän­darna.

Den 3 maj förde Åbobon och medlemmen i SFP:s kretsstyre­lse Liisa Johansson ärendet till förvaltnin­gsdomstole­n. Då domstolen begärde ett utlåtande av Åbo stad gav såväl stadsstyre­lsen som fullmäktig­e besvärsstä­llaren rätt och den 17 oktober förklarade domstolen räddningsn­ämnden ogiltig.

Den 18 november blev Maskupolit­ikern Maija Salo (SDP) de svenskas representa­nt i den nya nämnden. Salo är finskspråk­ig men kan svenska. Ersättaren Tuula Muukkonen (SDP) från Reso är enspråkigt finsk.

Pargas stadsjuris­t Monica Avellan sade i ÅU den 22 november att staden ska bereda ett förändring­sförslag för avtalet som styr nämnden. Förhoppnin­gen är att Åboland kan garanteras en svensk representa­tion oberoende av valresulta­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland